Lappia ammatillisen koulutuksen ja kiertotalouden sanansaattajana ACEF2024-tapahtumassa

Uutinen

Arctic Circular Economy Forum 2024 (ACEF2024) -kiertotaloustapahtuma järjestettiin jo kolmatta kertaa Kemissä 29.–30.5.2024. Lumilinnassa järjestetty tapahtuma sisälsi kiertotalouden asiantuntijaesityksiä sekä verkostoitumista. Ammattiopisto Lappia oli tapahtumassa vahvasti esillä, kun LapinKIERTO – Kiertotalousosaaminen Lapin yritysrajapinnassa -hankkeen hankeasiantuntija Päivi Korttilalli piti tapahtumassa asiantuntijapuheenvuoron aiheella ”Kestävän tulevaisuuden ammattilaisten kouluttaja Lappia”.

Puheessaan Korttilalli korosti, että ammatillinen koulutus on merkittävässä roolissa kestävyyssiirtymän kannalta, sillä ammattilaisilla on mahdollisuus toteuttaa kiertotalouden mukaisia toimia työssään. Esimerkiksi rakentajat voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon jätettä työmaalla syntyy ja kuinka materiaalit kierrätetään. Käytännön toimina Lappian koulutusaloilla on tehty kestävyyslupauksia ja tehostettu talon sisäistä tavaran uudelleenkäyttöä intranetissä olevan kierrätyspisteen käyttöönotolla.

– Kestävyystoimet etenevät Lappiassa kestävän kehityksen suunnitelman mukaisesti. On tärkeää, että opettajat ja opiskelijat tulevaisuuden ammattilaisina saavat tarvittavaa osaamista kiertotaloudesta. Tänä vuonna keskitymme erityisesti henkilöstön tietämyksen lisäämiseen ja itselle tarpeettomien tavaroiden kiertoon saantiin.

Puheessaan Korttilalli kertasi osallistujille kiertotalouden määritelmää, johon Ellen MacArthur -säätiön määritelmässä on lisätty luonnon uudistuminen.
– Kiertotaloudessa on edelleen tärkeää pyrkiä siihen, että materiaali ei koskaan muutu jätteeksi, vaan sen arvo säilyy. Tämän lisäksi kestävässä toiminnassa tulee pyrkiä luonnon uudistavuuteen, joka luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Kuva: Kemin Digipolis Oy

Tammikuussa 2024 alkanut Lappian osatoteuttama LapinKierto-hanke on yksi tiedon lisäämisen mahdollistajista. Lappian hanketoteutuksessa työskentelee kolme kehittäjäopettajaa liiketoiminta-, tieto- ja viestintätekniikka- ja luonnonvara-aloilta. He pääsevät syventämään tietouttaan kiertotaloudesta ja olemaan mukana yritysten kanssa tehtävissä kiertotalouskokeiluissa.

– Toteutuakseen uudistavasti kiertotalous vaatii monialaista yhteistyötä, jota hankkeen myötä on hyvä mahdollisuus kokeilla, Korttilalli sanoo.

Kiertotalouden tikapuut havainnollistavat kiertotalouden keinoja, kuten korjausta ja uudistamista, jotka jatkavat tuotteen elinkaarta. Mukailtu Vojtech Voseckyn kuvasta.

Sininen EU-lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama
Lapin liiton tunnus ja teksti

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Korttilalli Päivi

Hankeasiantuntija
puh.+358405535071
Hankepalvelut
Tornio, Urheilukatu 6