Viimamakkaroita ja oivalluksia kierrätyksestä: Lappian opiskelijoita tutustumiskäynnillä Oulun Kiertokaaressa ja Likke-kierrätyskeskuksessa

Uutinen

Ryhmä Lappian kestävän kehityksen opiskelijatiimin jäseniä sekä eri alojen opiskelijoita vieraili Oulussa sijaitsevassa jätekeskus Kiertokaaressa ja Likke-kierrätyskeskuksessa huhtikuun lopussa. Vierailun mahdollistivat LapinKierto- sekä Yhdessä-hankkeet, joissa Lappia on osatoteuttajana.

Jätekeskus Kiertokaaren toimintaa esitteli erityisasiantuntija Mari Juntunen, joka kierrätti ryhmää eri lajittelupaikoilla. Ihmisten tuottaman jätteen määrä jäi opiskelijoiden mieleen päällimmäisenä, vaikka opiskelijat arvostivat myös sitä, että jätteiden lajittelu oli tehty Kiertokaaressa helpoksi ja toimivaksi.

Osana Kiertokaarta toimivassa Likke-kierrätyskeskuksessa opiskelijat tutustuivat muun muassa tekstiilien kierrätykseen ja liikuntavälinelainaamoon. Työnjohtaja Mika Inkala esitteli keskuksen toimintaa, jonka päätavoite on pitää jo tuotetut tavarat ja tekstiilit mahdollisimman pitkään kierrossa.

Opiskelijat tutustuivat tekstiilin kierrätykseen.
Likke-kierrätyskeskuksen tavoitteena on, että myös loppuun käytetty tavara hyödynnetään uutena raaka-aineena. Mika Inkala esittelee Liken toimintaa.

Vierailu Likessä oli opiskelijoille mieluinen, sillä saatavilla oli paljon edullisia materiaaleja eri projekteihin. Opiskelijat kokivat kierrätyskeskuksen toiminnan järkeväksi, sillä se säästää luontoa ja luo työpaikkoja.

– Luonto säästyy, kun voi antaa materiaalille uuden käyttötarkoituksen, vierailulle osallistunut opiskelija toteaa.

– Likestä jäivät mieleen tekstiilin lajittelualue sekä viimamakkaroiden teko. Likestä löysin myös omiin projekteihini hyvin materiaaleja, toinen opiskelija kertoo.

Tekstiilin lajittelualue
Tekstiilin lajittelualue.
Opiskelijat valmistivat viimamakkaroita.
Opiskelijat pääsivät hyödyntämään kierrätysmateriaaleja ”viimamakkaroissa”.
Opiskelijoiden askartelemia "viimamakkaroita".
Opiskelijoiden kierrätysmateriaaleista valmistamat ”viimamakkarat” eli vetostopparit, jotka voi asettaa ikkunan tai oven eteen vedon ehkäisemiseksi.

Vierailulla opiskelijoiden mukana olleen hankeasiantuntija Päivi Korttilallin mukaan reissu avasi silmät ihmisten tuottaman jätteen määrälle.

– Hukkaamme täysin käyttökelpoista tavaraa liian helposti. Kierrätys ei enää yksistään riitä, vaan meidän on toimittava etusijajärjestyksen mukaan, eli ehkäistä jätteen synty, käyttää uudelleen, korjata ja vasta viimeisenä kierrättää ja hyödyntää raaka-aine energiana. Vierailulla pääsimme onneksi näkemään hienoja esimerkkejä uudelleenkäytöstä, korjaamisesta ja liikuntavälinelainaamosta. Toiselle täysin tarpeeton esine voi olla toiselle aarre.

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Korttilalli Päivi

Hankeasiantuntija
puh.+358405535071
Hankepalvelut
Tornio, Urheilukatu 6

Rautiala Anu

Kestävän kehityksen asiantuntija
puh.+358401840707
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Tornio, Urheilukatu 6