Lappian puuteollisuusalalta CLT:n kaltaisia lohenpyrstölevyjä Tampereen yliopiston tutkimukseen

Uutinen

Tampereen yliopistossa on käynnissä tutkimus hirsirakentamisessa käytetyn lohenpyrstötekniikan soveltuvuudesta massiivipuisten levyjen valmistukseen. Lohenpyrstötekniikalla valmistetuissa massiivipuulevyissä ei käytetä lainkaan liimaa eikä metallia, mikä mahdollistaa muun muassa levyjen kierrättämisen.

Tutkimuksen johtaja professori Markku Karjalainen Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä ja Marie Sklodowska-Curie -rahoitteisessa hankkeessa tutkijatohtorina työskentelevä Emre Ilgin esittelivät ensimmäisiä tutkimustuloksia Lappian Kemin puuteollisuusalalla, jossa testilevyt on valmistettu. Lohenpyrstölevyjen testaukset on toteutettu Tampereen yliopiston rakennetekniikan yksikössä sekä Turun ammattikorkeakoulussa.

Professori Karjalainen on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Lappian puuteollisuusalan kanssa

— Olimme yhteydessä moniin tutkimuslaitoksiin ja CLT-levyjen valmistajiin, mutta vasta Lappian puuteollisuusalalta löytyi tietotaitoa lohenpyrstölevyjen valmistukseen ja testaamiseen. Täällä on vahvaa osaamista levyjen valmistukseen, kertoi professori Karjalainen.

Lappian puuteollisuusalan osaamisalavastaava Matti Yliniemi on myös tyytyväinen testilevyjen valmistukseen.

— Levyt on valmistettu meidän CLT-tuotantolinjalla opiskelijatyönä alan opettajien johdolla. Olemme hyödyntäneet yhteistyöverkostoamme tuotantolinjamme kone-, terä- ja ohjelmistotoimittajien kanssa. Esimerkiksi yhteistyö terätoimittajien kanssa oli erittäin tärkeää, sillä levyjen valmistukseen tarvittiin erikoisteriä ja lisäksi CNC-työstö vaati tarkkaa suunnittelua muun muassa työstömenetelmien toteutuksessa, kertoo Yliniemi

Puusepäntekniikalla tehty lohenpyrstöliitos kuusesta tehtyyn puulevyyn.
Lohenpyrstöliitos on perinteistä puusepäntekniikkaa, jota käytetään esimerkiksi hirsirakennuksissa.

Lohenpyrstölevyissä vahvaa potentiaalia

Lohenpyrstöhanke on saanut 202 000 euron kansainvälisen EU:n Marie Sklodowska-Curie -hankerahoituksen, jonka avulla tutkimus jatkuu ainakin kaksi vuotta. Lisäksi Marjatta ja Eino Kollin säätiö on rahoittanut hanketta 60 000 eurolla. Hankkeen aikana on tarkoitus rakentaa lohenpyrstölevyistä pieni pilottirakennus Suomeen. Myös mahdollisen tuotantolaitoksen paikkaa ja volyymia selvitetään hankkeen aikana.

Lohenpyrstötekniikalla valmistettuja levyjä käydään esittelemässä kansallisilla ja kansainvälisillä puurakentamisen messuilla ja kongresseissa sekä tehdään tutkimustuloksista tieteellisiä artikkeleita puualan tieteellisiin julkaisuihin.

Lappian CLT-oppimisympäristössä on toteutettu vuosien varrella useita testirakenteita tieteellisiä tutkimuksia varten sekä kotimaisille että ulkomaisille tutkimusorganisaatioille.

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Yliniemi Matti

Kouluttaja
puh.+358400266851
Puuteollisuusala
Kemi, Sammonkatu 8