Lapinlehmään perustuvan erikoistumisen mahdollisuudet osana pohjoisia elinkeinoja (Lappari-elinkeino)

01.08.2020 - 31.03.2023

Tavoitteet

Hankkeessa tutkitaan pohjoisiin alkuperäisrotuihin kuuluvan lapinlehmän maidon ja lihan ominaisuuksia ja tuotetaan uutta tietoa lapinlehmän pidosta sekä sen muista erityispiirteistä verrattuna muihin valtarotuihin. Saatuja tuloksia hyödynnetään lapinlehmään liittyvien tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä.

Tavoitteena on saada uutta tutkimustietoa ja käytännön osaamista lapinlehmien kestävästä ja lisäarvoa tuottavasta hyödyntämisestä. Hanke toteutetaan yhteistyössä karjatilallisten ja jatkojalostajien kanssa.

Hankkeessa on neljä erillistä työpakettia, joista työpaketti 2:n vastuullinen toteuttaja on Ammattiopisto Lappia.

Lappian vastuulla olevassa työpaketissa tehtävät toimet

  • maidon ja lihan jatkojalostus- ja tuotekehitystyöpajat
  • lapinlehmätuotteiden hinnanmuodostuksen selvittäminen
  • lapinlehmien maidon ja lihan tuotannon kannattavuuden taustaselvitykset

Hankkeen esittelyvideo julkaistiin 11.8.2021. Video löytyy myös englanninkielisenä.

Toteuttajat

  • Lapin yliopisto/Arktinen keskus, päätoteuttaja
  • Ammattiopisto Lappia
  • Luonnonvarakeskus (LUKE)

Hankkeen rahoitus

Hankkeen kokonaisbudjetti on 392 446 euroa, josta Lappian osuus 59 643 euroa.

Lisätietoja

Ritva Pesonen
projektikoordinaattori
puh. 040 670 3508
ritva.pesonen(at)lappia.fi

Sinua saattaisi myös kiinnostaa