Lapinlehmän alkuperäismaidolla potentiaalia uutuustuotteisiin – Työpajat jatkuvat maaliskuussa 2022

Uutinen

Lappari-elinkeino -hankkeen työpajapäiviin marraskuussa 2021 Tornioon kokoontui eri puolilta Suomea maaseutuyrittäjiä, opiskelijoita ja opettajia. Ohjelmassa oli teoriaopintoja hapanmaitotuotteiden valmistuksesta ja tuotteiden valmistusta lapinlehmän maidosta.

Maidon jatkojalostuksen työpajapäivät ovat osa Ammattiopisto Lappian hankkeen toteutusosuutta, jossa keskeisinä sisältöinä ovat muun muassa lapinlehmän maidon ja lihan jatkojalostus, tuotekehitys, lapinlehmäjalosteiden hinnanmuodostus sekä markkinointi. Kouluttajana toimi yrittäjä, meijerialan ammattilainen, ETM Johanna Aho.

— Työpajassa päästiin kokeilemaan myös lapinlehmän maidon separointia. Separaattorilla maidosta saadaan erotettua kerma esimerkiksi smetanaa varten, kertoo projektikoordinaattori Anne Tuomivaara.

Kouluttaja Johanna Aho antaa kurssilaisille ohjeita opetuskeittiössä.
— Lapinlehmän maidolla on valtava potentiaali, paikallisuus ja uudet maut kiinnostavat, sanoo kouluttaja Johanna Aho.

Työpajapäivien ohjelmassa oli hapanmaitotuotteiden valmistusta, arviointia ja pakkausta. Lapinlehmän maidosta valmistettiin mm. viiliä, jugurttia, rahkaa, skyriä, piimää ja smetanaa.

Muovirasioissa viiliä, skyriä, jugurttia ja rahkaa.
— Valmiina tuotteina päästiin maistelemaan viiliä, skyriä, jugurttia ja rahkaa.

Lapinlehmätuotteiden valmistuksen teoriaopintoihin kuului perehtymistä hapanmaitotuotteiden valmistukseen, laatuun vaikuttaviin tekijöihin ja omavalvontaan sekä tuotekehitykseen.

Ohjaaja Johanna Aho opettaa hapanmaitotuotteiden teoriaa kurssilaisille opetuskeittiössä
— Teoriaopintoja ja ohjeistusta hapanmaitotuotteiden valmistuksesta.

Työpajat jatkuvat maaliskuussa

Lapinlehmän maidon jatkojalostuksen työpaja marraskuussa oli erittäin onnistunut ja herätti runsasta kiinnostusta. Seuraavasta työpajasta on tullut paljon kyselyitä.

— Joudumme nyt vaikeutuneen koronatilanteen ja erilaisten rajoitusten vuoksi siirtämään pajaa. Uusi ajankohta on 24. – 25.3.2022, paikka on edelleen Ammattiopisto Lappian Tornion kampuksella, Urheilukatu 6, kertoo Anne Tuomivaara.

Maaliskuussa järjestettävässä työpajassa perehdytään tarkemmin lapinlehmän maidosta saatavaan heraan ja sen mahdollisuuksiin eri tuotteiden raaka-aineena. Myös herajuustojen valmistukseen paneudutaan. Kahden päivän pajassa ei valitettavasti ehditä valmistaa kypsytettäviä juustoja, mutta niiden valmistuksen teoriaa käydään läpi. Kouluttajana on edellisestä pajasta tuttu ja sieltä saaduissa palautteissa huippuarvosanat saanut ETM Johanna Aho.

Aiemmin ilmoittautuneista suurin osa on jo ilmoittanut tulevansa maaliskuussakin mukaan. Vapaita paikkoja pajaan on kuitenkin vielä jäljellä.

Ilmoittaudu työpajaan

Pajan tarkempi ohjelma ja muut ohjeet lähetetään ilmoittautuneille tammikuussa. Jos paja täyttyy ja ilmoittautumislomake ehtii sulkeutua, voit ilmoittautua jonoon sähköpostiin anne.tuomivaara(at)ulapland.fi.

Noudatamme pajassa tuolloin voimassa olevia Lappian ja viranomaisten koronaohjeita.

Ota yhteyttä

Anne Tuomivaara
projektikoordinaattori
puh. 040 484 4160
anne.tuomivaara(at)ulapland.fi

Kirjoittaja