Chemnitzistä Tornioon: kaverukset Til ja Robin nauttivat teknisen suunnittelun opinnoista ja pohjoisen luonnosta

Uutinen

Lappian teknisen suunnittelun alalle saatiin toukokuussa uutta säpinää, kun saksalaisessa Bildungs Werkstatt Chemnitz -oppilaitoksessa opiskelevat Til Schneeweiss ja Robin Heinisch suorittivat Erasmus+-vaihtojaksonsa opettaja Jouko Raappanan ja kouluttaja Martti Myllyn ohjauksessa. Jakson aikana vaihto-opiskelijat tutustuivat suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen sekä perehtyivät heille täysiin uusiin teemoihin, kuten 3D-rakennussuunnitteluun.

Mölkkykisoja ja nokipannukahvia

Vaihtokohteen valinta oli Schneeweissille ja Heinischille vaivatonta, sillä Lappia ja Bildungs Werkstatt Chemnitz ovat tehneet yhteistyötä jo lähes kaksikymmentä vuotta. Myös Skandinavia ja sen luonto kiinnostivat retkeilystä nauttivia kaveruksia, jotka osallistuivat vaihtojakson lopulla teknisen suunnittelun alan järjestämälle laavuretkelle. Laavulla opettajat ja opiskelijat pelasivat yhdessä Mölkkyä, paistoivat makkaraa, keittivät nokipannulla kahvia ja heittivät tikkaa.

– Lappian teknisen suunnittelun opiskelijat ovat ottaneet vaihto-opiskelijat erinomaisesti vastaan. Til voitti tikkakilpailun ja minä Mölkkykilpailun, Raappana raportoi leikkimielisen kilpailun tuloksia.

Schneeweissin ja Heinischin mukaan vaihtojaksolle asetetut odotukset täyttyivät, ja ihmiset ovat olleet Suomessa ystävällisiä ja avuliaita. Suurin ero saksalaiseen koulujärjestelmään oli Schneeweissin ja Heinischin mukaan tunnelma.

– Suomessa opiskelu on rennompaa ja opiskelijan ja opettajan välinen suhde on mutkaton. Kynnys kysyä opettajalta on matala, jolloin myös oppiminen on helpompaa. Myös koulupäivät ovat Suomessa lyhyempiä.

Toukokuun puolivälissä järjestetyllä laavuretkellä opettaja Jouko Raappana (keskellä) nautti nuotiopannulla valmistetun kahvin kuksasta ja päätti vaihtojakson lopuksi ojentaa myös vaihto-opiskelijoille omat kuksat kiitoksena erinomaisesti sujuneesta jaksosta. Kouluttaja Martti Mylly (vas.) ja kv-koordinaattori Marja-Liisa Tyystälä (vieressä) kiittelevät.

”On hienoa, että meillä on mahdollisuus ottaa vaihto-opiskelijoita”

Schneeweiss ja Heinisch ovat jo kolmansia vaihto-opiskelijoita teknisen suunnittelun alalla. Raappanan ja Myllyn mukaan kokemus on ollut positiivinen koko alalle, ja niin opettajat kuin opiskelijat ovat saaneet lisäpuhtia arkeensa.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä vaihto-opiskelijoiden vahvasta osaamisesta ja motivaatiosta oppia uutta. He loivat meille uskoa siihen, että motivoituneita, vastuuntuntoisia ja kehittymishaluisia tekijöitä löytyy myös tulevaisuudessa.

Raappanan mukaan vaihtojakso on herättänyt kiinnostusta myös muilla Lappian aloilla, ja monet ovat hoksanneet, että omallekin alalle voisi toivottaa vaihto-opiskelijoita tervetulleiksi. Raappanan ja Myllyn suunnitelmat kansainvälisyystoiminnan suhteen ovat selvät, sillä matka Chemnitziin yhdessä opiskelijoiden kanssa on jo hyvissä ajoin merkattu kalenteriin lokakuulle.

– On hienoa, että meillä on mahdollisuus ottaa vaihto-opiskelijoita ja meiltä on mahdollista lähteä vaihtoon, Raappana kiteyttää ja välittää kiitokset erityisesti koulutuspäällikkö Kai Heikkiselle.

Teknisen suunnittelun opiskelijat ovat ottaneet vaihto-opiskelijat erinomaisesti vastaan, ja kielikursseja on pidetty puolin ja toisin.

Kirjoittaja

Sinua mahdollisesti kiinnostavat koulutukset

 • Teknisen suunnittelun perustutkinto, suunnitteluassistentti

  Paikkakunta:
  Tornio
  Hakutavat:
  Jatkuva haku
  Oppisopimuspalveluiden kautta

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Tyystälä Marja-Liisa

Kv-koordinaattori
puh.+358407171583
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Kemi, Meripuistokatu 21

Raappana Jouko

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358405106472
Suunnitteluala
Tornio, Urheilukatu 6