Akseli vaihtoi tietokonetyöt Helsingissä maatalousopintoihin Louella — Onhan se iso elämänmuutos.

Uutinen

Louen geenipankkikarja herätti kiinnostuksen

Akselilla on ennestään pitkiä opintoja takataskussa, hän on lukenut matematiikan maisteriksi Helsingin yliopistossa. Nyt kiinnostus kuitenkin suuntautuu hyvin erilaiseen alaan ja käytännön tason opiskeluun.

— Käytäntöä tulin hakemaan ja siksi tänne ammattikoulun puolelle päädyin, sillä ajatuksella että pääsisin tekemään paljon asioita.

Akseli on viettänyt aikaa äidin puolen suvun vanhalla tilalla käsivarren Lapissa viime kesinä. Ajatus erilaisesta elämäntyylistä heräili kuljeskellessa kesäisin pellonviertä. Lapin luonto ja avarat maisemat vetivät Akselia Lappiin. Lisäksi Louen koulun erityisyys vaikutti päätökseen.

— Luin, että tuo geenipankkikarja on siirretty tänne ja tämähän on pohjoisimpia paikkoja missä voi maataloutta opiskella. Olisi mulla ollut mahdollisuus hakeutua opiskelemaan etelässäkin, mutta olosuhteet ovat siellä hyvin erilaiset esimerkiksi peltoviljelyn puolesta, ja oma kiinnostus on täällä pohjoisessa.

Lapinlehmät syövät heinää navetassa.
Pelson vankilasta siirretty lapinlehmien geenipankkikarja on sopeutunut hyvin Louelle pohjoisiin oloihin.

Arki kuluu jouhevasti työn parissa

Akseli on syntynyt Tampereella ja asunut Helsingissä. Hänen äitinsä suku on kotoisin käsivarren Lapista, mutta Rovaniemi on uusi kaupunki. Sopeutuminen helpottui, sillä kavereita löytyi heti hänen muuttaessa kimppakämppään. Viikot Akseli asuu Louen oppilaitoksen asuntolassa ja viikonloput Rovaniemellä.

— Muutto Rovaniemelle ei tuntunut ihan hurjalta hypyltä. Tietysti tänne Louelle kun kulkee, niin tämä ympäristö on erilainen, ihan näin maaseudulla en ole asunut.

Viikot Louella kuluvat nopeasti työn parissa koulun tilan töissä sekä osa-aikaisena matematiikan opettajana muille opiskelijoille. Luonto ja ulkoilu on tärkeää Akselille ja esimerkiksi Kätkävaaran ulkoilureitit on tulleet tutuksi.

— Tässä ei hirveästi tarvitse tekemistä miettiä, kun on päivät hommissa. Käyn myös kävelyllä ja Kätkävaaralla ulkoilemassa.

Erityisen mukava etu on opiskelijalle tarjotut ruuat koululla.

— Aamupala, lounas ja päivällinen ruokalasta kuuluu opiskelijoille, oikein hyvät tarjoilut tässä on.

Työ eläinten parissa on uutta ja opettavaa

Aikaisempaa kokemusta maatilan töistä Akselilla ei ollut entuudestaan, ja hän halusikin päästä kiinni käytännön tekemiseen heti opintojen alussa. Tämä onnistui Louella vaivattomasti, sillä Akseli on käynyt lukion ja sai hyväksiluettua entiset opinnot. Näin ollen Akseli pääsi heti ensimmäisenä päivänä navettaan lapinlehmien pariin töihin. Vaikka käytännön kokemusta eläinten parissa ei ollut, Akseli oli ennakkoon hyvin perillä siitä, minkälaista työ on.

— Olin perehtynyt asiaan sen verran mitä on mahdollista etukäteen, ja oli realistinen käsitys siitä mitä se tekeminen on. Se on ollut sitä mitä oletin, ja on tosi hyvin päässyt keskittymään siihen tekemiseen ja se on ollut mukavaa.

Ensimmäinen työjakso on ollut pääsääntöisesti navetassa ja lampolassa. Nykynavetoiden tietokoneohjelmistojen ja muun tekniikan opettelussa on ollut hyötyä aikaisemmista opinnoista. Lehmiin tutustuminen on ollut Akselille mieluisinta.

— Navetalla tykkään, kun lehmät ovat niin persoonallisia ja hauskoja. Siellä on mukava tehdä hommia, kun saa seurailla sitten mitä ne on keksiny minäkin päivänä.

Uusi arki opiskelijana on lähtenyt hyvin käyntiin ja Akseli on ollut tyytyväinen hypystään tuntemattomaan.

— Rentoa tekemistä tämä on, opiskelijana voi keskittyä vaan siihen opiskeluun. Ihan hyvää tekee vaihtelun vuoksi se, että ei tarvi istuskella. Vastapainoa tuolle aikaisemmalle tekemiselle.

Opiskelija Aleksi Haarala navetassa lapinlehmiä hoitamassa.
Akseli nauttii lapinlehmien kanssa työskentelystä.

Tulevaisuus Lapin maaseudulla kiinnostaa

Alkuvuoden eläinten kanssa tehtävän työharjoittelun jälkeen Akseli siirtyy kesäksi peltotöihin. Harjoittelupaikka on sovittu ylitorniolaiselle tilalle, jossa Akseli saa kokemusta konepuolelta.
Suunniteltu valmistuminen on 2024 vuoden lopussa. Lappian Louella valmistumisen pystyy hyvin määrittelemään itse, riippuen siitä kuinka nopeasti haluaa opinnot suorittaa.
Tulevaisuus on vielä avoinna ja opiskelujen jälkeinen elämä tarkentuu Akselin mukaan myöhemmin. Kiinnostusta yrittäjyyteenkin on, mutta Akseli ei halua tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Joka tapauksessa ura maaseudulla on tavoitteena ja Lappiin asettuminen kiinnostaa, jos töitä riittää.

— Katsotaan nyt kehittääkö sitä itse jotain vai meneekö töihin jonkun muun tilalle. Kiinnostaa myös yrittäjyys, mutta siihen ei ihan suinpäin lähdetä. Ehkä, jos asiat osuu kohdalleen.

Akselin tarina on hyvä esimerkki siitä, minkälaista potentiaalista vetovoimaa Lapin maaseudulla on. Lappiin tarvitaan uusia maatilayrittäjiä sekä työntekijöitä tiloille, joten Akselin kaltaisten nuorten houkuttelu opiskelemaan sekä jääminen Lapin maaseudulle töihin on asia mihin täytyy panostaa, jotta maaseudun elinvoima ja ruoantuotanto Lapissa turvataan jatkossakin.

Kysy opiskelusta Louella

Jarmo Saariniemi
toimipaikkapäällikkö
puh. +358 400 337 169
jarmo.saariniemi(at)lappia.fi

TILMA – Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -tiedonvälityshanke saa rahoituksen Lapin ELY-keskuksen kautta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Kokonaisrahoitus hankkeelle on 136 576 euroa. Hanke kestää vuoden 2023 loppuun saakka.

Kuvat ja teksti: Heidi Hannula, TILMA-hanke

Kirjoittaja