Strategiarahoituksen hankkeissa edistetään digikyvykkyyttä, johtamisosaamista ja vieraskielistä koulutusta

Uutinen

Lappia on mukana kolmessa valtakunnallisessa ammatillisen koulutuksen verkostossa, joihin on saatu opetus- ja kulttuuriministeriön strategiarahoitusta. Sisältöinä ovat ammatillisen koulutuksen järjestäjien Digikyvykkyyden kehittäminen II, Strapetsi II – Strategisen ja pedagogisen toiminnan johtaminen ja Vierko II – Vieraskielisen opetuksen kehittäminen ja kotimaisten kielten opetuksen tarjonnan ja laadun parantaminen ammatillisessa koulutuksessa. Laajojen verkostojen kehittämistyössä on mukana lähes sata eri organisaatioita kussakin kehittämiskokonaisuudessa. Hankkeet toteutetaan 1.12.2024 – 31.5.2027.

— Alkaneessa strategiahankkeiden kokonaisuudessa jatketaan ja syvennetään jo alkanutta hyvää ammatillisten koulutuksenjärjestäjien välistä yhteistyötä. Laajassa verkostoyhteistyössä saavutamme valtakunnallisesti yhtenäisyyttä ja tehokkuutta kehittämiskohteissa, avaa Lappian hanketoimintaa koordinoiva kehittämispäällikkö Satu-Maria Salmi.

Lappiassa vastuut on jaettu kehittämiskokonaisuuksittain, joita koordinoi Lappian kehittämisasiantuntija Nina Mäki.

— Strategiarahoitusta saadaan tämän muotoisena ammatillisen koulutuksen kehittämiseen viimeistä kertaa. Vielä ei tiedetä, miten tämä rahoitus mahdollisesti kompensoidaan tai tuleeko tilalle muulla tavoin kohdennettua rahoitusta. Lappian taloushallinto koordinoi näiden kehittämiskokonaisuuksien talousseurantaa. Strategiahankkeissa hyödynnetään verkostojen aiemmissa hankekokonaisuuksissa tuotettuja materiaaleja ja tuloksia. Niitä kehitetään ja muokataan edelleen organisaatioiden omaan käyttöön ja toimintaan soveltuviksi kokonaisuuksiksi, kertoo Nina Mäki.

Digikyvykkyyden kehittäminen II -hankkeen keskeisissä toimenpiteissä kuvataan Lappian alojen omat järjestelmät, joihin koulutetaan sekä henkilöstö että opiskelijat. Tavoitteena on, että Lappian toimintaprosessit ja asioiden hallinta ovat automatisoituja ja paperittomia ja niissä hyödynnetään uutta teknologiaa, esimerkiksi opiskelijavalintaprosessin ja jatkuvan haun prosessin osalta. Lisäksi Lappiassa otetaan käyttöön sähköinen arkistointi pysyvästi arkistoitaville asiakirjoille. Lappia toteuttaa henkilöstölle osaamiskartoitukset ja niiden perusteella laaditaan henkilökohtaiset puuttuvan digiosaamisen kehittämissuunnitelmat sekä rakennetaan digiosaamisen perehdyttämispaketti.

Digikyvykkyyden kehittäminen II -hankkeessa tehdään yhteistyötä Osaamisella työhyvinvointia -hankkeen kanssa, esimerkiksi Lappiassa käytettävien digialustojen sekä opiskelijoiden että henkilöstön digiosaamisen määrittelyssä.

Jatkohankkeen kokonaisbudjetti on 4 milj. euroa, josta Lappian osuus on 27 864 euroa.

Lappiassa Nina Mäen lisäksi kehittämistyöhön osallistuvat Leena Hanni, Mikko Kari, Elina Haapaniemi ja Mika Rajaniemi.

Strapetsi II – Strategisen ja pedagogisen toiminnan johtaminen -hankkeessa kehitetään ammatillisen koulutuksen johtamista koulutuksen toiminnan vaikuttavuuden, tuloksellisuuden ja laadun vahvistamiseksi. Keskeistä on opiskelijoiden opintojen suorittamisen, valmistumisen, työllistymisen sekä jatko-opintoihin siirtymisen edistäminen johtamista kehittämällä.

Toimeenpanossa huomioidaan erityisesti valtakunnallisten tietovarantojen tietojen hyödynnettävyyden systemaattisuus ja ajantasaisuus koulutuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.

Lappiassa hankkeen toiminnan kehittämiskohteina ovat muun muassa työllisyysalueiden kanssa tehtävän yhteistyön prosessien yhtenäistäminen, pedagoginen johtaminen ja laatu sekä prosessit ja tiedon analysointi.

Jatkohankkeen kokonaisbudjetti on 4 milj. euroa, josta Lappian osuus on 33 700 euroa.

Lappiasta hankkeen toimenpiteissä ovat mukana Nina Mäki, Anne Tryyki, Mirva Moisanen, Tuomo Palokangas, Kati Röntynen, Mari Määttä, Hanne Hiltunen, Sanna Laihinen sekä Johanna Antinoja.

Vierko II – Vieraskielisen opetuksen kehittäminen ja kotimaisten kielten opetuksen tarjonnan ja laadun parantaminen ammatillisessa koulutuksessa -hankkeen tavoitteena on vieraskielisen ja kielitietoisen koulutuksen ja ohjauksen kehittäminen ja sekä suomi toisena kielenä opiskelumahdollisuuksien parantaminen.

– Lappian toimenpiteissä keskitytään vieraskielisen opintotarjonnan sekä kielitietoisen ja monikulttuurisen toiminnan strategiseen kehittämiseen, kertoo Nina Mäki.

Lappiassa jatketaan VIERKO I:ssä aloitettua kehittämistyötä. Lisäksi Lappia tuottaa yhteistyössä verkoston kanssa englanninkieliset verkkokurssit valikoituihin ammatillisiin tutkinnon osiin sekä suunnittelee englannin tukikurssin vieraskielisiä opiskelijoita opettaville ja ohjaaville toimijoille. Hankkeessa kehitetään tekoälypohjaista SkillCompass AI -osaamisen kartoittamisen työkalua, joka on tarkoitettu ammatillisen kielitaidon ja matematiikan taitojen kartoittamiseen. Lisäksi hankkeessa määritellään yhteistyössä verkoston kanssa kehittämistarpeet kansallisille kielitesteille. Tavoitteena on edistää kielitietoisen ja monikulttuurisen toiminnan strategista kehittämistä. Hankkeessa tehdään tiiviistä yhteistyötä Ammattiopisto Lappian hallinnoiman Monimuotoinen lappilainen työelämä (ESR+) -ryhmähankkeen kanssa.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 4 miljoonaa euroa, josta Lappian osuus on 35 457 euroa.

Lappiassa kehittämistyöhön osallistuvat Nina Mäki, Sini Viinikka ja Susanna Kouri.

Lisätietoja

Nina Mäki
kehittämisasiantuntija
Kehittämispalvelut
nina.maki(at)lappia.fi
puh. +358 40 596 9683


Satu-Maria Salmi
kehittämispäällikkö
Kehittämispalvelut
satu-maria.salmi(at)lappia.fi
puh.+358 400 908 428