Muoniosta – Torontoon! – Kansainvälisyystoiminta on aktiivista Muoniossa

Uutinen

Lappian Muonion toimipaikan, Tunturi-Lapin osaamiskeskuksen henkilöstö ja opiskelijat osallistuvat aktiivisesti Lappian Kv-liikkuvuusjaksoille. Muoniosta käydään asiantuntija- ja opiskelijaliikkuvuusjaksoilla muun muassa Espanjassa, Italiassa, Iso-Britanniassa, Kanadassa, Norjassa ja Ruotsissa. Sosiaali- ja terveysalan opettaja Riitta Pistokoski on Muonion toimipaikan Kv-vastaava ja toimii Lappia Kv-tiimissä.

— Liikkuvuusjaksot valmistellaan hyvin yhteistyössä Lappian Kv-koodinaattori Marja-Liisa Tyystälän kanssa. Olemme yhteydessä, opiskelijoiden ja asiantuntijoiden asioiden järjestämisestä, muun muassa asumisesta ja ohjelmasta kohdemaan yhteistyökumppaneiden kanssa. Kansainvälinen toiminta on todella hieno mahdollisuus opiskelijoille ja henkilökunnalle laajentaa maailmankuvaa ja oppia uutta, rohkaisee Riitta Pistokoski asiaa harkitsevia.

Viimeisimmäksi liikkuvuusjaksoilla ovat Muoniosta olleet Riitta Pistokoski ja sosiaali- ja terveysalan opiskelija Virpi Kurki Kanadassa, Toronton Suomi-kodissa Euroopan unionin ja Opetushallituksen Erasmus+ -hankerahoituksella.

Lappia on mukana Kanada-verkostossa seitsemän muun ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Kanada-verkosto tekee yhteistyötä kanadalaisten oppilaitosten kanssa.

Lähihoitajaopiskelija Virpi Kurki ja Muonion Kv-vastaava Riitta Pistokoski ovat tyytyväisiä Kanadan matkaansa.

— Olemme tehneet jo monta vuotta yhteistyötä Toronton Suomi-kodin kanssa ja opiskelijoiden ohjaajana ja meidän yhteyshenkilönämme siellä on suomalais-taustainen Pia DeMartini. Hän on suorittanut Suomessa lähihoitajan ja sosionomin koulutuksen ja hän voi ottaa lähihoitajaopiskelijoilta vastaan myös näyttöjä, Riitta Pistokoski kertoo.

Suomi-koti on tarkoitettu suomalaistaustaisille kanadalaisille. Siellä on monipuolisesti palveluja ikäihmisille. Suurin osa asuu omissa asunnoissaan, joihin he ostavat lisäpalveluita. Talossa järjestetään monenlaisia aktiviteettejä esimerkiksi jumppaa, bingoa, juhlia, joihin voivat osallistua myös talon ulkopuolella asuvat suomalaiset. Kodissa on myös hoiva-osasto huonompikuntoisille asukkaille.

Suomi-koti sijaitsee Torontossa, asukasluvultaan Kanadan suurimmassa kaupungissa.

Pistokoski kertoo, että Kanadasta on saatu toinenkin työelämässä oppimispaikka lähihoitajaopiskelijoille. Paikka on Sudburyn kaupungissa sijaitseva Finlandia Village -asumisyhteisö, jossa on muun muassa rivitaloasuntoja ja kerrostalo itsenäisille senioreille, tukiasuntokerrostalo tukipalveluja tarvitseville senioreille sekä vanhainkoti.

Lähihoitajaopiskelija Virpi Kurki matkasi työssäoppimisjaksolle Kanadaan

Opiskelija Virpi Kurki on viisikymppinen ammatinvaihtaja ja opiskelee oppisopimuksella toista vuotta lähihoitajaksi. Hän työskenteli Toronton Suomi-kodissa kuuden viikon jakson marras-joulukuussa 2022.

— Olen ollut tosi tyytyväinen, että vaihdoin alaa. Nyt voin olla avuksi vanhustenhoidossa ja antaa oman panokseni vanhusten hyvinvointiin. Jo nyt opiskeluaikana olen saanut hyvää palautetta työssä. Kanadaan lähtöä ensin epäröin, mutta opettajan, opiskelukavereiden ja läheisten kannustamana luottamus lähtöön vahvistui ja uskalsin lähteä, kertoo Virpi Kurki pohdinnoistaan Kanadaan lähdöstä.

Kurki kertoo, että Kanadassa lähihoitajan työ on hoitotyötä ja siellä hoiva-avustajat huolehtivat asiakkaista muuten. Kanadassa papereiden (asiakastiedot ja erilaiset raportit) teko on tosi virallista ja tärkeää. Toisaalta hoivaosastolla asiakkaat otettiin hyvin huomioon ja heille annettiin aikaa.

Virpi Kurki on niin tyytyväinen Kanadan matkaan, että voisi lähteä uudelleen, jos mahdollisuus tulisi. Hän on suositellut Kv-jaksoa opiskelukavereilleen. Hän kiittää mahdollisuudesta matkaan, jossa näki ja tutustui moniin eri kansallisuuksiin ja oma suhtautuminen muuttui ja avartui.

Lisätietoja

Riitta Pistokoski
Opettaja
Sosiaali- ja terveysala
Muonion toimipaikan Kv-vastaava
puh. +358 50 461 1337
riitta.pistokoski(at)lappia.fi


Marja-Liisa Tyystälä
Kv-koordinaattori
Osaamis- ja työelämäpalvelut
puh. +358 40 717 1583
marja-liisa.tyystala(at)lappia.fi

EU-lippu ja teksti Erasmus plus
OPyöreä opetushallituksen logo, jossa sini-vihreätunnus keskellä.petushallituksen logo, jossa lukee Opetushallitus rahoittaa hanketta ja keskellä ympyrää on OPHn sinivihreä tunnus

Kirjoittaja