LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää: “Maatalous tarvitsee muutakin kuin maatalous- ja konekauppaa”

Uutinen

Lappian Louen maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa on ollut käynnissä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama TILMA – Tiedosta tekoihin Lapin maaseudulla -hanke. ProAgria Lappi ry:n aloittama hanke siirtyi Lappialle syksyllä 2022. Hankkeen tavoitteena on maatilayritysten toiminnan kehittäminen, lähiruoan käytön lisääminen, ajantasaisen maatalouspolitiikan tiedon levittäminen ja maaseudun toimijoiden välisen yhteistyön lisääminen.

Mediassa maatalouden tilanne on näyttäytynyt haasteellisena jo pitkään. Tilojen määrä Lapissa on laskenut, maatalouskaupan merkitys on vähentynyt ja tilausvolyymit esimerkiksi Euroopasta ovat kasvaneet merkittävästi.

LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää on tiiviisti tekemisissä Lapin maatalousyrittäjien kanssa. Hänen mukaansa vuosi 2022 oli kustannusten noususta huolimatta yksi maatalousalan kaikkien aikojen parhaista vuosista tuloksellisesti. Tuottajahinnat nousivat, mikä tasoitti muun muassa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia. TILMA-hankkeen projektipäällikön Laura Kuismasen mukaan viljelijöiden työ ja kotimainen ruoantuotanto on viime vuosina alettu näkemään huoltovarmuudenkin kannalta täysin uudessa valossa.

TILMA-hankkeen projektipäällikkö Laura Kuismanen ja LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää maatalouskoneiden edessä.
TILMA-hankkeen projektipäällikkö Laura Kuismanen ja LP Lakkapää Oy:n yrittäjä Juha Lakkapää.

Lapissa tiloilla on valtavasti metsäresurssia, jolle ei ole minkäänlaista hoitosuunnitelmaa. Lakkapään mukaan tilat voisivat metsien käyttöönotolla saada lisätuloja muun toiminnan oheen. Metsäresurssien hyödyntämisen lisäksi Lakkapää nostaa tulevaisuuden trendiksi Euroopassakin yleistyneen ilmiön.

– Me ei ole vielä nähty kaikkea urakoinnissa. Siihen tulee vielä semmoisia toimijoita, jotka oikeasti sitä hommaa tekee ja pyörittää, Lakkapää pohtii.

Vaikka mediassa maatalouden tilanne vaikuttaa synkältä, on Lakkapään mielestä tilanteessa paljon hyvääkin. Hän korostaa eri toimijoiden merkitystä Lapin maataloudessa.

– Maatalous tarvitsee muutakin kuin pelkkää maatalous- tai konekauppaa, ja välillisesti tietenkin vaikka kuinka paljon muuta. Jos ne tilat loppuisi, kyllähän täältä katoaisi hyvin paljon muutakin.

Kuismasen mukaan hankkeen yhtenä tavoitteena on nostaa esiin metsien hyödyntämisen mahdollisuudet osana maatilojen talousnäkymien kohentamista.

Lakkapään Tornion myymälä.
LP Lakkapää Oy:n Tornion myymälä.
Maaseuturahaston logo
ELY-keskuksen logo
Maaseutu.fi -logo
Lappian logo.
TILMA-hankkeen logo.

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa