Louella kehitettiin opiskelijoiden ohjausta, ryhmäytymistä ja viihtyvyyttä

Uutinen

Lappian Louen luonnonvara-ala oli mukana Pitovoimaa luvan opintoihin -hankkeessa, jossa otettiin mallia ja jalostettiin yhteisöllisiä toimintatapoja oppilaitosverkostossa.

— Hankkeessa etsimme ja edistimme parhaita käytänteitä sekä kehitimme yhdessä opiskelijoiden viihtyvyyteen ja opinnoissa pysyvyyteen toimintamalleja sekä materiaaleja. Ideoimme uusia aktiviteettejä asuntolaan ja aloitimme tutortoiminnan, jossa jatkavat opiskelijat toimivat aloittaville opiskelijoille perehdyttäjinä ja opastajina, kertoo Lappian toteutusosuuden projektipäällikkö Jenni Ranta.

Hankkeessa oli mukana yhteensä seitsemän luonnonvara-alan oppilaitosta eri puolilta Suomea. Opintojen keskeyttämisen ehkäisyn ja hyvinvoinnin teemoja kehitettiin sekä pienryhmissä että koko hankeverkoston voimin.

Uusia malleja ja materiaaleja syntyi esimerkiksi opiskelijoiden osallistamiseen, opintoihin kiinnittymisen tukemiseen ja ohjauksen kehittämiseen. Hankkeessa tehtiin yhteistyötä myös valtakunnallisen, OKM:n rahoittaman Osaamiskeskus Nuoskan kanssa.

— Parasta kehittämistyössä oli kuulla opiskelijoiden toiveita, ajatuksia ja opiskelukokemuksia. Toteutimme esimerkiksi asuntolakyselyn, keräsimme palautetta vapaa-ajantoiminnasta padlet-ideaboksin avulla ja järjestimme erilaisia teematapahtumia opiskelijoille sekä vierailuja yläkoululaisille.

Opiskelijat kävivät hankkeen puitteissa vierailulla esimerkiksi Kemin Lumilinnassa. Koululla järjestettiin puolestaan opiskelijoille erilaisia teemapäiviä, kuten Taidetapahtuma, Salatut tehtävät ja Valmistujaispiknik. Ryhmäytymispäiviä on tarkoitus järjestää myös tulevina vuosina.

Korona-aikana korostui verkko-ohjauksen merkitys ja säännöllinen yhteydenpito sekä nuorten että aikuisopiskelijoiden kanssa. Opettajien ja ammatillisten ohjaajien lisäksi Louen opiskelijoiden hyvinvoinnin tukena toimivat mm. erityisopettaja, asuntolaohjaaja, opinto-ohjaaja, kuraattori ja terveydenhoitaja.

Hankemateriaalit on koottu julkisesti verkkoon kaikkien vapaaseen käyttöön Thinglink-alustalle. Materiaali on suunnattu erityisesti asuntolatoiminnassa mukana oleville, opinto-ohjaajille sekä muille ohjaustyötä tekeville.

OPyöreä opetushallituksen logo, jossa sini-vihreätunnus keskellä.petushallituksen logo, jossa lukee Opetushallitus rahoittaa hanketta ja keskellä ympyrää on OPHn sinivihreä tunnus

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Ranta Jenni

Opinto-ohjaaja
puh.+358407735889
Opiskelijahuolto
Tornio, Urheilukatu 6

Saariniemi Jarmo

Toimipaikkapäällikkö
puh.+358400337169
Maatalousala, metsäala, puutarha-ala, eläintenhoitoala
Loue, Kätkävaarantie 69