Lappian RALLI — Ravintola-alan lisäkoulutus on käynnistynyt vauhdikkaasti tammikuussa

Uutinen

Lappiassa on käynnistynyt tammikuun alussa pilottikoulutuksena RALLI – Ravintola-alan lisäkoulutus, jossa suunnitellaan ja toteutetaan ravintola-alalle lisäkoulutusta alan elinvoimaisuuden ja henkilöstön pitovoiman tukemiseksi sekä osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi. Pilottiryhmässä on mukana ammattilaisia pääosin paikallisista ravintoloista. Opiskelijoita ryhmässä on yksitoista.

Koulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Lappian ravintola- ja catering-alan opettajat Johanna Mäkiniemi ja Jonni Flygare. Flygare toimii aktiivisesti myös Lapin Keittiömestareissa. Vierailevina kouluttajina toimivat myös eri yritysten edustajat.

— Pilottikoulutuksen tavoitteena on osaamis- ja työllisyysasteen nostaminen ravintola-alalla, joka tapahtuu työtaitojen kehittymisen ja teoreettisen tiedon lisääntymisen kautta. Tavoitteena on ammattitaidon uudistaminen ja vahvistaminen, kertoo RALLI-hankkeen projektipäällikkö Johanna Mäkiniemi.

Mäkiniemi toteaa, että koulutuksen käynnistysvaiheessa on haettu hyviä koulutuksen yhteistyökumppaneita sekä täydennetty omaa osaamista erilaisilla messu- yritys ja tehdasvierailuilla. Verkostoitumisessa on ollut suurena apuna keittiömestareiden sisäinen verkosto ja heidän spesiaali ammattitaitonsa.

— Työelämän kontakteja on luotu jalkautumalla erilaisiin ravintoloihin ja perehtymällä menestyvien ravintolakonseptien liikeideoihin ja toimintatapoihin. Niistä hyvä esimerkki on ravintola Gustavista yrittäjä Roope Kotila, joka tarjosi koulutuksen aloitukseen tuhdin tietopaketin alan menetystekijöistä tällä hetkellä, kertoo Flygare.

Yrityskontakteja on luotu myös sosiaalisen median välityksellä ja saatu sitä kautta koulutukseen erilaisia raaka-aineita tuotekehityskokeiluun ja arvioinnit niistä yrityksille.

Koulutuksen painopisteet ovat valikoituneet osaksi alan työvoimapulan helpottamiseksi siten, että uusia tuotteita otettu á la carte kokeiluun niiden nopean valmistustekniikan vuoksi. Lisäksi alan trendit on huomioitu mm. opiskelemalla vegaanisia vaihtoehtoja ravintolan ruokalistoille. Tulossa on vielä joukko mielenkiintoisia opetuskokonaisuuksia raaka-aineista laitetekniikkaan ja menetelmiin.

Ryhmässä aloittaneet opiskelijat ovat antaneet omat toiveet ja ehdotukset koulutuksen sisältöihin ja niihin tulemme panostamaan huolella.

Seuraava koulutuksen teema käsittelee erilaisia pororuokia. Kokeilussa on myös alkutalvesta markkinoille tullut lihatalo Veljekset Rönkä Oy:n valmis veripalttumassa. Mukana tuotteita esittelemässä on Rönkän myyntipäällikkö Janne Kekäläinen.

Ravintola-alan huippusaajilta vahvaa osaamista koulutukseen

RALLI-lähikoulutuspäivien tammikuun yhtenä teemana olivat kala- ja äyriäisruoat, joiden valmistus toteutettiin Johanna Mäkiniemen ja Jonni Flygaren rakentaman koulutussisällön mukaisesti.

Tällä kertaa lähipäivien vierailevana kouluttajana oli keittiömestari, henkilöstö-palveluyritys Lisäpalvelu Pohjois-Suomi Oy:n yksikönjohtaja Ilari Kesti Oulusta. Hän on valmistunut kokiksi Lappiasta vuonna 2002. Kesti on luonut uran sekä kansainvälisissä ravintola-alan tehtävissä muun muassa Italiassa ja Norjassa että kotimaassa. Kesti toimii aktiivisesti myös Lapin Keittiömestareissa ja on tällä hetkellä yhdistyksen varapuheenjohtaja.

— Oli hienoa tulla jakamaan omaa osaamistaan ammattilaisille. Keittiössä kaikki oppivat kaikilta ja jokainen tuo oman panoksensa. Jaetaan uusia ideoita ruokalistoille ja työhön. Minulle on tärkeää, että ruoanvalmistuksen lisäksi osallistujien kanssa puhutaan myös työyhteisössä toimimisesta. Annan mielelläni neuvoja ja vinkkejä esimiestyöhön. Toivon, että osallistujat saavat tästä lisäbuustia ja motivaatiota oman työn ja työyhteisön kehittämiseen, toteaa Ilari Kesti.

Kokki fileoi ravintolan keittiössä piikkikampelaa.
Ravintola Olofissa kokkina työskentelevä Tuomas Koskenniemi fileoi piikkikampelaa.
Piikkikampelasta valmistettiin haudutettua piikkikampelarullaa.
Mustalle lautaselle aseteltu valmisteltu annos, jossa kampasimpukkaa, pikkelöityä parsaa ja maltankastiketta.
Kala- ja äyriäispäivän listalle valmistettiin myös kampasimpukkaa, pikkelöityä parsaa ja maltankastiketta.

RALLI-hankkeen lisäkoulutus, pilotoidaan 2022 – 2023. Koulutuskokonaisuuden ensimmäinen vaihe on suunnattu ravintola-alan henkilöstölle ja toinen vaihe henkilöstöravintoloiden ja suurtalouskeittiöiden henkilöstölle.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) rahoittaman koulutuksen pääasiallisen kohderyhmän tulee olla työssä olevat ja/tai kokonaan työvoiman ulkopuolella olevat henkilöt.

LISÄTIETOJA

Johanna Mäkiniemi
Projektipäällikkö
puh. 050 310 9315
johanna.makiniemi(at)lappia.fi

Jonni Flygare
Kehittäjäopettaja
puh. 050 310 9318
jonni.flygare(at)lappia.fi

Anne Tryyki
Osaamispalvelujohtaja
Osaamis- ja työelämäpalvelut
puh. 050 461 1227
anne.tryyki(at)lappia.fi

www.lappia.fi/ralli

Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskuksen
tehtävänä on edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta sekä
vastata nopealla toiminnalla työmarkkinoiden äkillisiin rakennemuutoksiin. Palvelukeskuksen toimintaa
ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Kirjoittaja