Lappian Muonion toimipisteen tilat kokivat täysuudistuksen

Uutinen

Ammattiopisto Lappian Muonion toimipisteen tiloja on saneerattu hiljalleen viimeisen kymmenen vuoden ajan. Vuonna 1982 valmistuneen kiinteistön rakenteita ja talotekniikkaa on uudistettu vuosien varrella, ja muun muassa vesikatot, käyttövesiputket, ilmanvaihtokoneet ja keittiöt on päivitetty tälle vuosituhannelle. Myös asuntolarakennukseen on tehty laaja sisäremontti vuosina 2020–2022, ja sen vesikatteet on uusittu vuonna 2023.

Halliosan oppimisympäristöjen remontointi

Halliosan tiloja on uudistettu kahdessa vaiheessa vuosina 2022 ja 2023. Käyttäjien edustajana saneerauksessa on toiminut toimipaikkapäällikkö Simo Sova, ja toteutuksesta sekä rakennuttamisesta ovat vastanneet tilapalvelupäällikkö Tomi Saapunki ja toimistoinsinööri Jorma Aapajärvi. Tammikuusta 2024 alkaen käyttäjien edustajana on toiminut vs. toimipaikkapäällikkö Jaakko Sorvoja Sovan jäätyä virkavapaalle.

Keskeisenä osana halliosan saneerauksessa on ollut tilojen käytettävyyden parantaminen.

– Olemme tarkastelleet varastotilojen määrää ja hyödyntäneet tarpeettomat varastotilat pienryhmätiloina, joita ei ole ollut tähän mennessä riittävästi. Myös kulkumahdollisuuksia hallien välillä on parannettu yhdyskäytävän avulla, Saapunki kertoo.

Valmista syksyllä 2024

Halliosan saneerauksen viimeisen vaiheen toteutus alkaa maaliskuussa, jolloin autoalan opetushalli uudistetaan sisältä. Hallin viereen rakennetaan pienryhmätila olemassa olevista varastotiloista.

– Autoalan käytössä olevat tilat tyhjennetään helmikuun aikana, jolloin opiskelijat siirtyvät joko väistötiloihin tai työelämässä oppimaan. Remontin on tarkoitus valmistua syksyllä 2024, Sorvoja sanoo.

Remontin myötä kiinteistön energiatehokkuus on parantunut. Loisteputkivaloja on vaihdettu energiatehokkaampiin LED-valoihin, ja ulko-ovien vaihdon myötä tilojen tiiveys ja lämmöneristys ovat parantuneet. Lappia on toiminnassaan sitoutunut kunta-alan energiatehokkuussopimukseen (KETS), joka ohjaa Lappiaa huomioimaan toiminnassaan energiansäästön ja energiatehokkuuden parantamisen.

Halliosan saneerauksen viimeisen vaiheen valmistumisen jälkeen edessä on Saapungin mukaan pienimuotoista remonttia, kuten ikkunoiden vaihtoa, maalausta ja valaistuksen uusimista yhteistyössä koulutusalojen kanssa. Käyttötarkoituksen muutoksia ei ole tällä hetkellä suunnitteilla Muonion toimipisteeseen, vaan toimenpiteet keskittyvät normaaliin kunnossapitotoimintaan.

Tutustu saneerattuihin tiloihin alla olevien kuvien kautta!

Opiskelijat viihtyvät uudessa aulassa, jonka kalustusta ja akustiikkaa on paranneltu.
Aulan ikkunoihin ripustetut unisiepparit ovat kahden Lappialta jo valmistuneen opiskelijan suunnittelemia.
Lappian ja Muonion lukion tilat yhdistävä käytävä on saneerauksen myötä valoisampi.
Eräoppaiden luokkatila on pinta-alaltaan rakennuksen suurin, ja sinne vastikään hankitut pöydät ja tuolit ovat säädettäviä. Taustalla olevassa uudessa safarikeittiössä voi valmistaa kuivattuja vaelluseväitä.
Eräoppaiden luokkatilan nurkkaan on hankittu ryhmätyöskentelyyn sopivia kalusteita.
Matkailualan varastotilassa säilytetään muun muassa suksia, lämpötakkeja, telttoja ja makuupusseja. – Aiemmin matkailualan opiskelijoilla ei ole ollut sopivaa paikkaa, jossa märkiä retkeilyvarusteita olisi voinut kuivattaa. Nyt varastotilaan on tuotu kuivuri, Saapunki sanoo.
Rakennusalan käytössä oleva halli on uusittu vuonna 2023 lattiasta kattoon, ja sen sähkö- ja ilmanvaihtotekniikka on uusittu vastaamaan paremmin tilan käyttötarkoitusta. Hallin keskiössä on kaksi vuotta sitten hankittu manuaalinen elementtipöytä ja nosturi, jonka avulla on mahdollista kääntää elementit ympäri ja työstää niitä molemmilta puolilta. Elementit valmistetaan kuivassa tilassa, jolloin rakenteet ovat varmasti kuivia, kun ne viedään tontille.  Hallissa on valmistettu muun muassa yhden rivitalon elementit.
Rakennusalan ja sähköalan välille on rakennettu vuonna 2023 täysin uusi yhdyskäytävä, jonka ansiosta kulku alojen välillä helpottuu ja tilojen käytettävyys paranee.
Sähköhalli valmistui vuonna 2022. Hallin viereen on tehty luokkatila (ovi vasemmalla).

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Sorvoja Jaakko

Toimipaikkapäällikkö
puh.+358505715207
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Muonio, Koulutie 8

Saapunki Tomi

Tilapalvelupäällikkö
puh.+358405228592
Kiinteistöpalvelut
Tornio, Urheilukatu 6