Lappian energiatehokkuus vertailukelpoisella tasolla

Uutinen

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen 9.–15.10. teemalla ”Astetta alemmas”. Viikon tavoitteena on muistuttaa pienten energiatekojen merkityksestä organisaatioissa sekä kodeissa. Ammattiopisto Lappia on mukana Energiansäästöviikolla, minkä lisäksi Lappiassa seurataan ja kehitetään kiinteistöjen energiatehokkuutta tiiviisti ympäri vuoden.

Energiatehokkuus on pitkäjänteistä työtä

Lappialla energiankäyttöä tarkastellaan pääsääntöisesti kiinteistöjen ominaiskulutusten kautta. Ominaiskulutuksella viitataan energiankulutukseen rakennuksen kokoon suhteutettuna. Lappialla tilapalvelupäällikkönä työskentelevä Tomi Saapunki kertoo, että ominaiskulutusta on saatu pienennettyä vuosien saatossa, mutta työ kulutuksen pienentämisen eteen on pitkäjänteistä.

Isoimmat energiansäästöön liittyvät toimenpiteet tapahtuvat Lappialla automaattisesti erilaisten kunnossapito- ja investointihankkeiden yhteydessä. Esimerkiksi kattorakenteiden uusimisen yhteydessä voidaan parantaa yläpohjan lämmöneristeitä, kun taas olemassa olevien valaisimien rikkouduttua voidaan siirtyä käyttämään LED-valaisimia. Remonttien yhteydessä määritetään toimenpiteellä saavutettu laskennallinen energiansäästö.

– Käytännössä kaikki tekniikan uusiminen parantaa energiatehokkuutta, koska uusien laitteiden energiatehokkuus on parempi, Saapunki kertoo.

Lappia on toiminnassaan sitoutunut kunta-alan energiatehokkuussopimukseen (KETS), joka ohjaa Lappiaa huomioimaan toiminnassaan energiansäästön ja energiatehokkuuden parantamisen. Tämä näkyy konkreettisesti esimerkiksi Lappialla tehtävissä hankinnoissa, joiden on täytettävä nykyaikaiset säännökset. Sopimuksen tiimoilta Lappia raportoi vuosittain kiinteistöjen kulutukset ja pyrkii tehostamaan energiankäyttöä. KETS ei velvoita ainoastaan kiinteistöpalveluita energiatehokkaamman arjen luomiseen.

– KETS koskee koko kuntayhtymän toimintaa, Saapunki selventää.

Jokainen teko merkitsee

Saapunki kannustaa tilojen käyttäjiä tekemään huoltopalvelupyynnön kiinteistöpalveluihin matalalla kynnyksellä, jos esimerkiksi vesikaluste vuotaa tai on tukossa. Palvelupyyntölomake löytyy helposti Intranetin etusivulta. Lappian kiinteistöpalvelut ottaa mielellään vastaan myös ideoita energiansäästökohteista esimerkiksi aloitteiden kautta.

Saapunki korostaa, että jokainen voi tehdä pieniä toimia energiansäästön eteen. Yksinkertaiseksi esimerkiksi hän nostaa valojen sammuttamisen tilasta poistuttaessa.

– Turhan paljon näkee tyhjiä tiloja, joissa on valot päällä.

Jos työskentelytilan lämpötila on liian korkea, apu löytyy nopeasti useista tiloista löytyvistä patteritermostaateista.

– Käyttäjät voivat itse säätää tilan lämpötilaa patteritermostaateilla. Kaikki, mitä energiakustannuksissa voi säästää, hyödyttää myös Lappian tilojen käyttäjiä, Saapunki tähdentää.

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Saapunki Tomi

Tilapalvelupäällikkö
puh.+358405228592
Kiinteistöpalvelut
Tornio, Urheilukatu 6