Lappian Arktisen hoitavan kuntouttavan puutarhan avajaiset Maaseudulta käsin -messuilla

Uutinen

Ammattiopisto Lappian opetustilan vanhalle kesantopellolle Tervolassa on valmistumassa oppilaitoksen käyntikortti, Arktinen hoitava kuntouttava puutarha. Louen puutarha on paljon muutakin kuin vain puutarha. Se on Pohjois-Suomen ainoa viheralue, joka on suunniteltu palvelemaan arjessaan erityistä tukea tarvitsevia käyttäjiä. Louen hoitavassa puutarhassa on helppo liikkua. Siellä on myös viljelyalueita terapeuttiseen puutarhanhoitoon. Osa viljelylaatikoista on muun muassa räätälöity pyörätuolia käyttäville. Yksi puutarhan alueista on varattu oleskeluun ja hiljentymiseen. Aistipuutarhassa kävijä voi nauttia ruusuntuoksuista ja kukkaloistosta tai kuunnella vedensolinaa.

Puutarhassa on perennapenkki, lampi ja puro.
Puutarhaan on sijoitettu kasvulaatikoita, joihin voidaan istuttaa vihanneksia, juureksia tai yrttejä.

Hoitava puutarha toimii myös kestävien koristekasvien geenipankkina. Puutarhaan on istutettu noin 1000 kasvia, joiden ruusu-, pensasangervo-, kuusama- ja syreenilajeista lähes jokainen on käynyt läpi vertailukokeet. Pensaat ovat osoittautuneet hyvin talvenkestäviksi ja koristeellisiksi.

Puutarha toimii arvokkaiden geenien kokoelmana ja luontolähtöisissä kuntoutumis- ja kotoutumispalveluissa, mutta myös opetuksessa ja tutkimuksessa sekä vierailukohteena. Opetusta varten aistipuutarhaan on rakennettu pieni areena ulkoluokkahuoneeksi.

Puutarhan rakentamiseen ovat osallistunut oppilaitoksen väen lisäksi Luonnonvarakeskus ja Luova Lumot-hanke, joka kehittää yhteisötaidetoimintaa ja yhteisöviljelyä monikulttuurisille ryhmille. Puutarhan on suunnitellut Luken tutkija Marja Uusitalo. Geenikokoelmaan kuuluvat pensaat on lisätty ja kasvatettu taimiksi Luken Piikkiön toimipaikassa. Alueen rakentamiseen on saatu EAKR-tukea.

Tervetuloa tutustumaan Arktiseen hoitavaan kuntouttavaan puutarhaan Louelle Maaseudulta käsin -messuilla 26. – 27.8.2023. Opastetut kierrokset järjestetään molempina päivinä tasatunnein klo 13 – 16. Osassa kierroksista on työnäytöksiä. Lisäksi puutarhassa esitellään Luova Lumot-toimintaa.

Lappian Louen Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa puutarhan rakentamiseen käytettiin EAKR:n myöntämään ja Lapin liiton koordinoimaa Luontokohtaamo – Metsä-, puutarha- ja eläinaiheiset oppimisympäristöt -kehittämis- ja investointihankkeiden rahoitusta.

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Saariniemi Jarmo

Toimipaikkapäällikkö
puh.+358400337169
Maatalousala, metsäala, puutarha-ala, eläintenhoitoala
Loue, Kätkävaarantie 69