Lappian Louen opetusmaatilan uusi lampola ja pihattonavetan saneeraus harjakorkeudessa

Uutinen

Lappian Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksessa Tervolan Louella juhlittiin keskiviikkona 8.6.2022 opetusmaatilan uuden lampolan ja navetan peruskorjauksen harjannostajaisia. Lappian opetusmaatila valittiin Pelson vankilamaatilalta tulevan alkuperäiskarjan, lapinlehmien ja suomenlampaiden sekä kainuunharmaslampaiden uudeksi sijoituspaikaksi 17 ehdokkaan joukosta. Hanke toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön erityisavustuksella.

Louelle tuleva geenipankkikarja kuuluu julkishallinnon ylläpitämiin, Kansallisen geenivaraohjelman piirissä oleviin karjoihin.

— Luonnonvarakeskus tekee yhteistyösopimuksen mukaisesti laaja-alaista yhteistyötä koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa lapinlehmien, suomenlampaiden ja kainuunharmas-lampaiden geeniperimän säilyttämiseksi, tutkimiseksi, hyödyntämiseksi ja alaan liittyvän osaamisen kehittämiseksi Louen opetusmaatilalla, totesi Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Juha Kantanen.

Lampolaan ja navettaan ajanmukaiset tilat, laitteet ja tarpeistot

Uuteen lampolaan ja peruskorjattavaan navettaan valmistuvat ajanmukaiset tilat alkuperäiskarjoille, jotka siirtyvät Louelle elokuun loppuun mennessä.

Lampolan pää- sekä rakennusurakoitsijana toimii IP-Heikkilä Oy. Lampolan LVI-urakan toteuttaa LVI-Vanhatalo Oy ja sähköurakan toteuttaa Sähköasennus Kivilompolo Oy. Urakoiden arvo on yhteensä noin 1,6 milj. euroa.

Pihattonavetan peruskorjauksen pää- ja rakennusurakan toteuttaa YIT Suomi Oy. Peruskorjaus koostuu rakennus-, LVI- ja sähköurakoista. LVI-urakkaosuuden toteuttaa LVI-Vanhatalo Oy ja sähköurakasta vastaa Sähköasennus Kivilompolo Oy. Navetan urakoiden arvo on yhteensä noin 560 000 euroa.

Lampolaan hankitaan kameravalvonta, kalusteet toimisto- ja taukotilaan, karitsakarsinat, karsina-aidat ja portit, ruokintakaukalot ja päädyt sekä väkirehusiilot. Pihattonavettaan tulee uusi lypsyrobotti, uusi tilatankki sekä lantaritilän puhdistusrobotteja 2 kpl, hapanjuottoasema vasikoille ja uusi siirrettävä apemixeri ruokintaan. Hankintaan sisältyvät myös tuuletusikkunoiden automatiikan kunnostus, älyportit talvilaidunnusalueelle, väkirehusiilo ja spiraalit robotille. Hankintoihin on varattu noin 390 000 euroa.

Harjannostajaiset rakentajien juhla

Lappian kiinteistöpalvelut toimii kohteiden rakennuttajana. Hankesuunnitteluvaiheeseen on osallistunut toimijoita kolmesta ministeriöstä, maa- ja metsätalousministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Asiantuntijuutta on ollut mukana alusta lähtien myös Luonnonvarakeskuksesta, ELY-keskuksesta sekä Lapin aluehallintovirastosta. Varsinaiseen toteutussuunnitteluun on osallistunut Lappian kiinteistöpalvelut, käyttäjät ja suunnittelijat.

Suunnittelutyöryhmä
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu, Erkki Löf, Rakennesuunnittelu E. Löf
  • Rakennesuunnittelu, Mikko Keränen, Pohjois-Suomen Rakennetekniikka Oy
  • LVI-suunnittelu, Petri Pohjola, LVI-Suunnittelu Pohjola Oy
  • Sähkösuunnittelu, Sakari Herva ja Jarmo Takkinen, Sweco Industry Oy

Lappian talousjohtaja Juha Kallo on tyytyväinen molempien kohteiden sekä suunnitteluun että toteutukseen.

— Hyvästä suunnittelusta ja yhteistyöstä alkaen ministeriöiden, ELY-keskuksen sekä Luonnonvarakeskuksen kanssa hankkeet ovat edenneet hyvin. Lisäksi molempien urakoiden toteuttajat ovat Lappian pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, joiden työmaat ovat hyvin organisoituja ja aikataulut ovat pitäneet yhteisten suunnitelmien pohjalta, kiitti Juha Kallo rakennuttajan näkökulmasta kaikkia osapuolia työmaiden etenemisestä.

Myös kaikkien urakoitsijoiden edustajat olivat tyytyväisiä töiden etenemiseen, vaikka maailmantilanne on vaikuttanut Louellakin muun muassa paineena raaka-aineiden hinnoissa ja saatavuudessa. Mutta hyvällä yhteistyöllä, jatkuvuudella ja sitoutumisella hankkeet viedään suunnitellusti maaliin.

Lappian Louen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi on ylpeä opetusmaatilan tehtävästä alkuperäiskarjojen ylläpitäjänä ja niiden geenivarannon säilyttäjänä.

— Suunnittelu ja rakentaminen ovat myös meidän käyttäjien näkökulmasta sujuneet hyvin. Nyt rakennettu uusi lampola ja peruskorjattu pihattonavetta toimivat uudenaikaisina maatalousalan perustutkinnon oppimisympäristöinä. Lampola valmistuu heinäkuun puolessa välissä ja navetta elokuussa. Tilat ovat silloin valmiit ja niin mekin. Navetassa tulee työskentelemään kaksi työntekijää ja lampolaan palkataan kolme uutta työntekijää. Viimeiset eläimet tulevat Louelle elokuun lopussa, kertoo Saariniemi.

Lapin ELY-keskuksen Ympäristö ja luonnonvarat yksikön johtaja Timo Jokelainen totesi, että Louen hankkeet ovat koko maakunnan ja kaikkien lappilaisten kannalta todella tärkeitä. Hän toi terveiset ja onnittelut myös maa- ja metsätalousministeriöstä, jonka pyynnöstä Lapin ELY-keskus toimii alueellisesti hankkeen edistäjänä.

Lapin ELY-keskuksen johtaja Timo Jokelainen toi harjannostajaisiin terveiset ja onnittelut myös maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lappian ravintolapalvelujen väki oli valmistanut harjannostajaisvieraille herkullisen harjannostajaislounaan Louen ravintola Viljassa. Harjannostajaisten tunnelmaa nostatti esityksillään Lappian musiikkialan opiskelija Samuli Roivas toivotulla ja perinteikkäällä aloituskappaleella Muurari ja haitarisäestyksellään. Kitarasäestyksellä hän esitti kappaleet Vicky Lee (Mikko Alatalo), Mandoliinimies (Hector), Matkustaja (Egotrippi), Rin tin tin (Leevi And The Leavings) sekä Tässäkö tää oli? (Arttu Wiskari).

Muusikko-opiskelija Samuli Roivas viihdytti harjannostajaisvieraita musiikkiesityksillään.

Tietoja lampolasta ja pihattonavetasta

Kirjoittaja

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Ota yhteyttä

Kallo Juha

vs. kuntayhtymän johtaja
puh.+358504276437
Hallintopalvelut
Tornio, Urheilukatu 6