Lappian Louen opetusmaatilan uuden lampolan rakentaminen on käynnistynyt

Uutinen

Lampolan sopimukset allekirjoittivat IP-Heikkilä Oy:n hallituksen puheenjohtaja (edessä) Jouni Heikkilä ja Lappian Virpi Lilja, (takana keskellä) LVI-Vanhatalo Oy:n Janne Vanhatalo, Sähköasennus Kivilompolo Oy:n Antti Kivilompolo. Tilaisuudessa myös Lappian kiinteistösihteeri Kristiina Rautiala, talousjohtaja Juha Kallo ja toimistoinsinööri Jorma Aapajärvi.

Ammattiopisto Lappian Louen opetusmaatilan uuden lampolan pääurakoitsijana sekä rakennusurakoitsijana toimii IP-Heikkilä Oy. Lampolan LVI-urakan toteuttaa LVI-Vanhatalo Oy ja sähköurakan toteuttaa Sähköasennus Kivilompolo Oy. Urakoiden arvo on yhteensä noin 1,6 milj. euroa.

– Uuden lampolan rakennuttaminen on osa Louen alkuperäiskarjan siirtoon liittyviä investointeja ja ne toteutetaan Maa- ja metsätalousministeriön erityisavustuksella, joka on hieman yli 3 miljoonaa euroa, kertoo kuntayhtymän johtaja/rehtori Virpi Lilja.

Lappian Louen uuteen lampolaan siirtyy Pelson vankilan maatilalta 225 suomenlammasuuhta ja 10 – 15 suomenlampaan siitospässiä, sekä 25 kainuunharmaslampaan uuhta ja 5 – 10 kainuunharmaslampaan siitospässiä. Eläimet yksilöidään tarkemmin luovutusajankohdan tilanteen mukaisesti.

Lampolan kerrosala on 1 591 m2, josta suurin tila on eläinhalli 1 275 m2. Lisäksi lampolaan tulee muun muassa rehukeittiö ja rehunjakotila, välinevarasto, tekninen tila sekä pesuhuone-, wc-, pyykki- ja varastotilat.

Lampaiden siirto Louelle tapahtuu alustavan aikataulun mukaan elo-syyskuussa 2022.

Koulutuskuntayhtymä Lappia valmistautuu Louelle Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksen yhteyteen Louen opetusmaatilalle siirrettävien geenipankkikarjojen – pohjoissuomenkarjan, suomenlampaiden, kainuunharmaslampaiden ja niiden jälkeläisten geenivarojen sijoittamiseen. Geenipankkikarjojen ylläpidon lisäksi toimintaan kuuluu geenivaratoiminnan säilytys- ja tutkimustyötä, kestävän kehityksen mukaista eläingeenivarojen hyödyntämistä ja eläingeenivaroihin liittyvää opetusta ja osaamisen kehittämistä. Luonnonvarakeskus (LUKE) vastaa Kansallisen geenivaraohjelman eläingeenivaroja koskevasta koordinaatiosta ja Luke tekee yhteistyötä Louelle siirtyvien eläingeenivarojen osalta Koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa.

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Lilja Virpi

Kuntayhtymäjohtaja / rehtori
puh.+358405370860
Hallintopalvelut
Tornio, Urheilukatu 6

Kallo Juha

vs. kuntayhtymän johtaja
puh.+358504276437
Hallintopalvelut
Tornio, Urheilukatu 6