Yrityksille joustavaa tukea rekrytointiin! – Lihanjalostusyritys Rönkä Oy:lle osaajia RekryKoulutuksen ja oppisopimusopintojen kautta

Uutinen

Lihanjalostusyritys Rönkä Oy on toteuttanut henkilöstön rekrytoinnin yhteistyössä Lappia-Koulutus Oy:n, TE-palvelujen ja Lapin ELY-keskuksen kanssa 60 päivää kestävänä RekryKoulutuksena. Tämän jälkeen valitut henkilöt siirtyivät Ammattiopisto Lappian oppisopimusopiskelijoiksi yrityksen palvelukseen.

— Olimme hakeneet aiemmin yrityksen suorana rekrytointina henkilöstöä myös valtakunnallisesti. Sitä kautta ei tullut hakijoita. Olimme yhteydessä Lappiaan rekrytoinnin haasteista ja henkilöstötarpeistamme ja oppilaitokselta ehdotettiin meille RekryKoulutusta ja jatkoksi oppisopimuskoulusta, kertoo Rönkä Oy:n toimitusjohtaja Veikko Oljakka.

Johtaja Veikko Oljakka seisoo oman työpöytänsä takana työhuoneessaan Rönkä Oy:ssä.
Toimitusjohtaja Veikko Oljakka itse on pitkänlinjan lihanjalostusalan ammattilainen.

— Tulin töihin Röngälle vuonna 1984, kun yritys aloitti toimintansa Kemissä. Olen opiskellut koko tuotantoketjun käytännössä lihanleikkaajasta tuotantopäälliköksi. Kävin välillä Ruotsin puolella 7 vuoden jakson saman alan yrityksessä töissä, mutta palasin Röngälle 2010 toimitusjohtajaksi ja vuodesta 2013 lähtien myös yrityksen osaomistajaksi, kertoo Oljakka omasta urapolustaan.

Oljakka toteaa työvoiman saatavuuden olevan vuosi vuodelta haastavampaa. Osaltaan asiaan vaikuttavat niin valtakunnalliset kuin alueellisetkin avointen työpaikkojen ja työvoiman kohtaantohaasteet. Toisaalta elintarvikeala ja varsinkin liha-ala eivät ole mitenkään mediaseksikkäistä aloja ja työtehtävien tunnettuus on huonoa. Alojen tiedotus painottuu tuotteisiin ei työhön, miten tuotteet valmistetaan.

— Meidän henkilöstötarpeisiimme saimme ratkaisun yhteistyöstä oppilaitoksen ja TE-palvelujen kanssa. Rekrytoinnissa lihanleikkaajan tehtävään saimme yli 30 hakijaa, joista 6 haastateltiin ja 3 valittiin. Hakuprosessi sujui joustavasti teamspalavereilla, hyvällä vuorovaikutuksella ja muutamien lomakkeiden täytöllä. Tavoite oli saada työntekijät mahdollisimman nopeasti yritykseemme oppimaan. Meidän resursointimme on oppisopimuskoulutukseen kuuluva TES:n mukainen palkka opiskelijoille ja tuotantomme esimies toimii heidän työpaikkaohjaajana. Esimies ohjaa, seuraa päivittäistä työskentelyä ja työn laatua leikkaamossa. Lappian kouluttaja käy yrityksemme tiloissa opettamassa elintarvikejalostuksen ammattitutkintoon kuuluvan tietopuolisen koulutusosuuden, erittäin toimiva järjestely meidän yrityksessämme, korostaa Oljakka.

Lihanleikkaamon esimies Marko Oljakka on myös tyytyväinen järjestelyyn.

— Välillä leikkaamossa on tilahaasteita kolmen opiskelijan ohjaamiseen, kun leikataan ja paloitellaan ruhoja eri käyttötarkoituksia varten, mutta hyvin on selvitty ja siirtymät muihin lihanleikkausta tukeviin tehtäviin ovat sujuneet. Tavoitteena on, että työntekijämme ovat moniosaajia ja hallitsevat koko tuotantoketjun tehtävät, painottaa Marko Oljakka.

Oppisopimusopiskelijat T Ylisuvanto, L Tapio ja J Kinnunen yhteiskuvassa lihanleikkaamon esimiehen Marko Oljakan kanssa.
Teemu Ylisuvanto, Lauri Tapio ja Jeremias Kinnunen opiskelevat lihanleikkaajaksi leikkaamon esimiehen Marko Oljakan ohjauksessa.

Rönkä Oy:llä lihanleikkaajan tehtävässä aloittaneet oppisopimusopiskelijat Jeremias Kinnunen, Lauri Tapio ja Teemu Ylisuvanto ovat tyytyväisiä hakeutumisestaan liha-alalle. Taustoina heillä on toisen asteen lukio- ja ammatillisia opintoja. He ovat kaikki hieman yli parikymppisiä ja kenelläkään ei ole aiempaa kokemusta lihanjalostusalasta. Työskentely ja ammattitutkinnon opiskelu Röngällä on ollut kaikkien mielestä hyvä valinta.

— Varsinainen lihan leikkaaminen on huippuhommaa ja työhön opitaan tekemällä käytännössä ja siitä saa hyvää motivaatiota. Ei tarvitse istua luokassa kuin lyhyitä jaksoja. Ja tietenkin sekin on positiivista, että saa palkkaa, toteavat opiskelijat Kinnunen, Tapio ja Ylisuvanto yksimielisesti.

Palveluratkaisut yrityksen tukena

— Rönkä Oy on Lappian pitkäaikainen kumppanuusyritys, jonka kanssa yhteistyö on vakiintunutta. Oppilaitos on yrityksen osaamisen kehittämisen kumppani ja tämä RekrytointiKoulutus yhdistettynä oppisopimukseen on hyvä esimerkki yrityksen tarpeista lähtevään kokonaisvaltaiseen palveluratkaisuun, korostaa Lappia-Koulutus Oy:n toimitusjohtaja Katja Jaako-Körkkö.

— Jatkumo RekryKoulutuksesta oppisopimukseen on myös esimerkki hyvästä ja joustavasta väylästä opiskella uutteen ammattiin sekä palata takaisin työmarkkinoille, sanoo Lappian oppisopimuspalveluiden asiakkuuspäällikkö Mirja Anttila.

Rönkä Oy
Perheyritys, perustettu Kemissä 1984
Toimipaikat myös Keminmaassa ja Ranualla
Toiminta valtakunnallista – lihan hankinta, teurastus ja jalostus
Jalostaa naudan-, poron- ja karitsanlihatuotteita
Henkilöstöä yli 60 henkilöä
Liikevaihto noin 19 milj. euroa

Lisätietoja

Katja Jaako-Körkkö
toimitusjohtaja
Lappia-Koulutus Oy
puh. 040 648 2942
katja.jaako-korkko(at)lappia.fi

Mirja Anttila
asiakkuuspäällikkö
Ammattiopisto Lappia
Oppisopimuspalvelut
puh. 040 574 8351
mirja.anttila(at)lappia.fi

Veikko Oljakka
toimitusjohtaja
Rönkä Oy
puh. 0400 925 446
veikko.oljakka(at)ronka.fi

Rönkä Oy:n, Lappia-Koulutus Oy:n, luotettava kumppani, ELY-keskuksen ja TE-palvelujen logot

Löydät meidät

Rönkä Oy
Lappia-Koulutus Oy
Ammattiopisto Lappia, oppisopimuspalvelut

Kirjoittaja