Vuosi Yrittäjänä -ohjelma siivitti torniolaiset Mico Micklinin ja Juuso Salmen yrittäjiksi – Nyt kaksikon käsityönä valmistamat tuoksukynttilät ihastuttavat Hangossa saakka

Uutinen

Miltä tuoksuu Palo Santo tai Kuusijuhla? Ammattiopisto Lappiassa kolmatta vuotta liiketaloutta opiskelevat Mico Micklin ja Juuso Salmi tietävät sen tarkkaan, sillä he valmistavat tuoksukynttilöitä ja huonetuoksuja käsityönä yrityksessään Hügge Kynttilät.

Yrityksen tarina sai alkunsa vuonna 2022, kun Micklin ja Salmi päättivät hypätä Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:in Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan, joka mahdollistaa harjoitusyrittäjyyden osana toisen asteen opintoja. Ennen ohjelmaan osallistumista kaksikolla ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä, mutta ensimmäisiin myyjäisiin osallistuminen loppuvuodesta 2022 vahvisti heidän tunnettaan siitä, että hyppy tuntemattomaan kannatti.

– Ensimmäisissä myyjäisissä tuli niin varma fiilis siitä, että ehkä tämä onkin ihan hyvä tuote. Ne olivat meidän tuotokkaimmat myyjäiset, Salmi kertoo.

Tuoksukynttilöitä on saatavilla jopa 16:ssa eri tuoksussa. Kuva @huggekynttilat-Instagram-tililtä.
Yritys valmistaa myös trendikkäitä kuplakynttilöitä. Kuva @huggekynttilat-Instagram-tililtä.

Rohkeasti kokeillen

Micklin ja Salmi myyvät tuotteitaan erilaisilla messuilla, myyjäisissä sekä omassa verkkokaupassaan, jonka kautta tuotteita voi tilata kaikkialle Suomeen. Heidän mukaansa Vuosi Yrittäjänä -ohjelma on vahvistanut Ammattiopisto Lappian liiketoiminnan opinnoissa opittuja taitoja.

– Ohjelma opetti paljon markkinoinnista, myynnistä, tuotekehityksestä ja asiakaspalvelusta. Lisäksi olen päässyt kehittämään sosiaalisia taitojani, Micklin kertoo.

Ohjelma on tuonut mukanaan myös haasteita, jotka ovat sysänneet yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja taitojaan. Yrittäjyyden alkutaipaleella Micklin ja Salmi katkaisivat lasileikkurilla viinipulloista pohjia, joihin he valoivat kynttilöitä. Vaihe osoittautui työlääksi, sillä pullojen riittävästä saatavuudesta ei ollut takeita. Viinipullojen pohjista valmistetut purkit vaihtuivat lopulta valmiisiin lasipurkkeihin. Myös asiakashankintaan ja raaka-aineiden tilausmääriin liittyvät pulmat ovat ratkenneet kokeilemalla ja tekemällä.

– Asiakkaiden löytyminen oli haaste, sillä aloitimme tyhjästä. Asiakkaat löysivät kuitenkin yrityksemme ja somekanavamme, kun vierailimme myyjäisissä. Lisäksi tilasimme aluksi liian vähän kynttilöiden valmistamiseen tarvittavaa massaa, mikä tuli kalliimmaksi, Micklin kertaa.

Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu tuoksu- ja kuplakynttilöitä sekä huonetuoksuja. Kuva: kuvankaappaus huggekynttilat.com-verkkosivulta.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Vuosi Yrittäjänä -ohjelma on helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti, ja siihen voi osallistua miltä tahansa alalta. Niille, jotka harkitsevat osallistuvansa ohjelmaan, on Micklinillä yksi vinkki: suunnitelmallisuus.

– Kannattaa kerätä mahdollisimman paljon tietoa ennen kuin jotain tuotetta alkaa tekemään. Ei kannata aloittaa sillä ajatuksella, että tämä vain näyttää kivalta ja jälkeen päin miettiä, miten tämä kannattaa toteuttaa.

Vuosi Yrittäjänä -ohjelman päätyttyä Micklin ja Salmi ovat perustaneet yritykselleen toiminimen sekä allekirjoittaneet ensimmäisen jälleenmyyntisopimuksensa Hangossa toimivan yrityksen kanssa. Heidän mukaansa he eivät olisi ryhtyneet yrittäjiksi ilman Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaa. Nuorten yrittäjien haaveena on tulevaisuudessa kasvattaa jälleenmyyjien määrää sekä hankkia toimitilat, sillä tällä hetkellä he valmistavat tuotteet omassa kotikeittiössään.

– Olemme haaveilleet pienestä kaupasta, jonka takana olisi kynttilöiden valmistamiseen sopiva tila, Salmi paljastaa.

Hügge Kynttilät
https://huggekynttilat.com/
Instagram: @huggekynttilat

Lisätietoja Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta:

Karoliina Pietikäinen
yrittäjyysasiantuntija
karoliina.pietikainen(at)lappia.fi
+358 40 547 2529

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Pietikäinen Karoliina

Yrittäjyysasiantuntija
puh.+358405472529
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Tornio, Urheilukatu 6