Vuoden 2020 lappialainen johdon assistentti Mari Uusitalo

Uutinen

– Hyvä kysymys, kysypä joku toinen kysymys!

Mari Uusitalo muistelee nauraen viiden vuoden takaista työhaastattelua Lappialla.

– Haastattelu oli kaikin puolin asiallinen ja eteni rennosti, hyvässä hengessä kunnes itse totesin johonkin kysymykseen ehkä liiankin rennosti tuon vastatoteamuksen. Olin ihan varma, että tämä oli nyt tässä, mutta onneksi haastattelijoilla oli ymmärrystä huumorintajulleni ja olen saanut työskennellä Lappialla johdon assistentin tehtävissä jo viisi vuotta. 

Erikoisena vuonna vuoden lappialainen 2020 valittiin hieman erilaisella tavalla.

– Tänä vuonna ei ollut äänestystä, vaan olen näissä poikkeusoloissa kuunnellut tarkalla korvalla lappialaisten tuntoja, tuntemuksia, ajatuksia ja puheita, joissa monissa yhteyksissä on tullut kommentteja, joissa on viitattu Mariin: auttavainen, kuunteleva, meille monelle tukena ja turvana niin työ- kuin siviiliasioissa, erittäin ammattitaitoinen, joka huomioi, miten asiat vaikuttavat kaikkiin lappialaisiin, kertoo vuoden lappialaisen valitsija kuntayhtymän johtaja/rehtori Virpi Lilja.  

Johdon assistentti, tradenomi (AMK) Mari Uusitalolla on pitkä kokemus ammatillisesta koulutuksesta. Hän toimi kymmenen vuotta Kemin ja Tornion Koulutustoreilla, joissa tarjottiin henkilökohtaista neuvontaa muun muassa alueen oppilaitosten opiskelumahdollisuuksista, oppisopimuskoulutuksesta ja opintojen rahoittamisesta. Koulutustoreilla toimivat Ammattiopisto Lappia, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu sekä Meri-Lapin työ- ja elinkeinotoimisto. Kansainvälisissä tehtävissä Mari Uusitalo on toiminut Haaparannan Jobcentressä asiakkaiden ohjaajana pohjoismaisille opiskelu- ja työmarkkinoille. Opiskelijoiden kansainvälisen liikkuvuuden parissa hän on työskennellyt Helsingissä tietopalvelusihteerin tehtävissä CIMO-organisaatiossa, joka yhdistyi vuonna 2017 Opetushallitukseen. Ennen Lappiaan siirtymistään hän työskenteli Peräpohjolan Opistolla opintosihteerinä. 

Lappiassa Mari Uusitalo on ollut keskeisenä toimijana kehittämässä muun muassa opiskelijoille tehtävää Amiskyselyä ja sen raportointia ja käsittelyä sekä tulosten jalkauttamisessa kehittämistoimiin saakka.

– Oma työurani on vahvasti painottunut monipuolisiin koulutus-, tieto- ja neuvontapalvelutehtäviin. Lappiassa olen viime vuosina johdon assistenttina saanut olla mukana oppilaitoksen laatutyössä, jossa yhteistyössä henkilöstön, opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa kehitetään ja uudistetaan toimintatapoja, kertoo Mari Uusitalo työstään.

Tornion Aapajoelta kotoisin oleva Mari Uusitalo on sekä opiskellut että työskennellyt pääosin Meri-Lapin alueella.

– Lyhyttä Helsingissä pyörähtämääni työjaksoa lukuun ottamatta olen ollut täällä kotiseudulla. Ei ole ollut tarvetta lähteä muualle. Nyt korona-aikana kaikki se mitä arvostan, hyvä työyhteisö, työkaverit, ystävät ja perhe tuntuvat entistä tärkeämmiltä. Meri-Lapin luonto, liikkuminen, niistä nauttiminen voimauttaa ja antaa mielen rauhaa. Niitä toivon kaikille nyt joulun aikaan, tietenkin alueemme suositukset ja rajoitukset huomioiden, viestittää vuoden lappialainen Mari Uusitalo. 

Vuoden lappialainen –palkinto julkistettiin virtuaalisesti Lappian etäpikkujoulussa 18.12.2020.

Kirjoittaja