Torniolaisen popmusiikin tarina esitetään Lappian Musiikkitalolla 2.–4.12.

Uutinen

Tornion 400-vuotisjuhlien kunniaksi Pop & Jazz Konservatorio Lappia järjestää konserttisarjan, jossa kerrotaan Torniolaisen popmusiikin tarina. Tarinan on käsikirjoittanut ja ohjannut Tuomas Lampela Arto Junttilan ”Poppia Väylän pyörtheistä”- kirjojen pohjalta. Konsertin toteuttavat Ammattiopisto Lappian musiikkialan, tekstiili- ja muotialan, turvallisuusalan sekä ravintola- ja catering-alan opiskelijat.

Torniolaisen musiikin tarina alkaa jo suomalaisen iskelmän varhaisvuosilta. Muun muassa Laivajärveläisestä Esko Rahkosesta tuli merkittävä tangolaulaja 1960-luvulla ja tangokuningattaria löytyy Torniosta kaksin kappalein: Arja Sipola ja Mira Sunnari.

Rock-musiikin saralla Tornio on aina ollut hieman muuta Suomea edellä, mikä johtuu läheisestä suhteesta Haaparannan ruotsalaisiin. Amerikkalaisen ja englantilaisen popmusiikin vaikutteetkin rantautuivat Tornioon ennen muuta Suomea 1960-luvulla. Kitarabändien pioneeri oli Tonics, mutta Battaglia Nobility saavutti kansallistakin menestystä voittamalla pop-yhtyeiden SM-kisat vuonna 1971. Torniolainen CMX on yksi 1990-luvun merkittävimmistä suomalaisista rockyhtyeistä.

Tornio 400 -konsertti esittelee myös Torniosta tehtyjä lauluja. Yksi kuuluisimmista on Juha Vainion ”Veljet keskenään”, jossa torniolaiset ja haaparantalaiset jonottavat yömakkaraa Nordbergin möljällä sijainneella Ellin grillillä. Mukana on musiikkia myös nykyisiltä menestyjiltä, Jukka Pojalta ja The Meänlandilta, joita yhdistää torniolaisten juurien lisäksi reggaemusiikki. Konsertissa kuullaan myös Tornio 400 -sävellyskilpailun voittajasävelmä Kotikaupunkini.

Kuvassa musiikkialan opiskelijoita esiintymässä lavalla

Tornio 400 – Torniolaisen populaarimusiikin tarina esitetään Pop & Jazz Konservatorio Lappian Musiikkitalolla:
• to 2.12.2021 klo 19
• pe 3.12.2021 klo 19
• la 4.12.2021 klo 15 ja klo 19

Liput myynnissä verkossa Ticketmasterissa. Myyntipiste myös Kemin ja Tornion Prismoissa.

Tapahtumassa on käytössä koronapassi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin voimassa olevista koronasuosituksista johtuen.

Kirjoittaja