Lappian yhteishaussa sotealojen vetovoiman nousu tuo valoa alan tulevaisuuteen

Uutinen

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku päättyi tiistaina 19.3.2023. Ammattiopisto Lappiaan haki yhteishaussa 543 ensisijaista hakijaa, mikä on yli 5 % enemmän kuin viime vuonna.

Lappian jäsenkuntien alueella ensisijaisia hakijoita ammatilliseen koulutukseen ja jäsenkuntien lukioihin oli yhteensä 850, joista Lappiaan haki opiskelemaan 64 %.

— Yhteishaun kokonaistulos on Lappiassa positiivinen. Ammatillisen koulutuksen vetovoima on hyvällä tasolla ja se onkin tärkeää, kun tiedämme tulevat työvoimatarpeet. Olemme perinteisesti erittäin vahva tekniikan alojen kouluttaja ja tekniikan aloista sähkö- ja automaatio-, logistiikka- sekä kaivosalat ovat edelleen vetovoimaisimpien alojen kärkisijoilla. Olemme monesta pienemmänkin alan vetovoimasta iloisia mm. Muoniossa. Lappiassa vetovoimaisin ala on kuitenkin perustason ensihoidon koulutus. Myös lähihoitajien koulutuspaikat täyttyivät ensisijaisista hakijoista, joiden määrä nousi viime vuodesta. Lappian sosiaali- ja terveysala on vahva sotealan kouluttaja. Uusi hakubuusti yhteishaussa luo uskoa tulevaisuuteen ja nuorten osaajien hakeutumisesta alalle, summaa kuntayhtymän johtaja/rehtori Virpi Lilja vetovoimaisimpien alojen tilannetta.

Lilja kertoo, että viime vuoteen verrattuna myös Kemin toimipisteen matkailualan kiinnostuksen kasvu yhteishaussa jatkuvan haun lisäksi edistää alalla tarvittavien osaajien saamista tulevaisuudessa. Lappian kulttuurin erityisosaamista tarjoavista aloista musiikin sekä musiikkiteknologian vetovoiman kasvu antaa positiivisen signaalin tapahtuma-alan elpymisestä.

Lappian vetovoimaisimmat hakukohteet olivat (eniten 1. sijaisia hakijoita/aloituspaikka)

• Perustason ensihoito
• Sähkö- ja automaatioala
• Logistiikka-ala
• Musiikkiala
• Musiikkiteknologia
• Kaivosala
• Matkailuala
• Rakennusala (Muonio)

Opiskelijavalinnan tulokset julkistetaan aikaisintaan 13.6.2024. Koulutukseen valittujen tulee ilmoittaa oppilaitokseen opiskelupaikan vastaanottamisesta 27.6.2024. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi vielä 16.8.2024 asti.

Ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua Lappiaan jatkuvassa haussa ympäri vuoden.

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Lilja Virpi

Kuntayhtymäjohtaja / rehtori
puh.+358405370860
Hallintopalvelut
Tornio, Urheilukatu 6