Lappian opiskelijoille menestystä virtuaalisissa ArcticSkills 2021 -kisoissa

Uutinen

Lähes 50 taitavaa kilpailijaa Barentsin alueen 16 eri koululta mitteli voimiaan 13 eri ammattilajissa ja esitteli lisäksi kaksi ammattialaa, matkailun ja valokuvauksen, näytöslajeina ArcticSkills-kisassa, joka toteutettiin digitaalisesti ja lähetettiin livenä tiistaina 23.3.

Ammattiopisto Lappian joukkueen opiskelijat osoittivat jälleen upeaa osaamistaan kilpailussa. Kultamitalit voittivat hiusalalla Elisa Pärkkä, autonasennuksessa Joel Luomanperä ja sähköasennuksessa Henri Kronqvist. Hopeasijoille nousivat talonrakennuksessa Jemina Mäkitalo ja tarjoilijakisassa Ellen Höynälä. Pronssille sijoittui kokkikisassa Nikita Gusev.

Pandemiasta johtuen ArcticSkills muuttui koronavarmaan muotoon, ja kisat toteutettiin erikseen kaikilla eri kouluilla kansainvälisen tuomariston tehdessä arvionsa digitaalisesti.

– Kilpailu lähetettiin suoratoistolähetyksenä eri kilpailupaikkakunnilta, Ruotsin Övertorneålta, Norjan Kirkkoniemestä, Venäjän Murmanskista ja Suomesta Lappian toimipisteistä Torniosta sekä Kemistä sekä REDUlta Rovaniemeltä. Kisoja seurattiin lähes koko päivä omilla kouluilla sekä ArcticSkills –nettisivulla, kertoo Team Lappian joukkueen johtaja Jani Harju.

Osaamispalvelujohtajat Sanna Laihinen ja Antti Päivärinta ovat Lappian edustajina ArcticSkills-kilpailun ohjausryhmässä.

– Koronatilanteen vuoksi viime vuoden kisat jouduttiin perumaan, mutta digitaaliset kisat mahdollistivat kilpailujen järjestämisen tänä vuonna. Etäkilpailut onnistuivat hyvin, vaikka osallistujia oli eri maista ja kilpailupaikkoja oli useita. ArcticSills-kisat ovat hyvä mahdollisuus opiskelijoille näyttää omaa osaamistaan monipuolisessa, kansainvälisessä tapahtumassa, joka on samalla myös oppimistilanne. Opiskelijat saavat oppimisen lisäksi kokemuksia ja onnistumisia, joita he voivat hyödyntää opinnoissaan ja työelämässä, osaamispalvelujohtaja Sanna Laihinen.

ArcticSkills 2022 –kisan pääjärjestäjänä toimivat Muurmanskin ammatilliset oppilaitokset.

ArcticSkills

Murmanskin, Lapin, Norrbottenin ja Kirkkoniemen alueiden välinen ammattitaitokilpailu. Ensimmäinen ArcticSkills-ammattitaitokilpailu järjestettiin vuonna 2016 Kirkkoniemessä Norjassa, kilpailun isäntämaa vaihtuu vuosittain. Ammattitaitokilpailun tarkoituksena on antaa nuorille ammattitaitajille mahdollisuus kehittää ja näyttää ammattiosaamistaan, motivoida ja esitellä eri ammatteja sekä edistää Barentsin alueen yhteistyötä. ArcticSkillsissa kilpaillaan ammattialoilla, joita opetetaan kaikissa Barentsin alueiden ammattioppilaitoksissa.

Lisätietoa

ArcticSkills

Author

Ota yhteyttä

Laihinen Sanna

Osaamispalvelujohtaja
puh.+358405957654
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Tornio, Urheilukatu 6

Harju Jani

Koulutuspäällikkö
puh.+358503622302
Sähkö- ja automaatioala, tieto- ja viestintätekniikka, laboratorioala, turvallisuusala
Kemi, Tietokatu 2