Lappian ja REDUn opiskelijat kisaavat ArcticSkills-kilpailussa

Uutinen

ArcticSkills 2021 kokoaa digitaalisesti yhteen kilpailijoita Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisalueiden ammatillisista oppilaitoksista. Suomea edustavat kilpailuissa Ammattiopisto Lappian ja Lapin koulutuskeskus REDUn opiskelijat. Kilpailu järjestetään 23.3.2021 digitaalisesti ja sitä voi seurata kilpailun verkkosivuilta.

ArcticSkills on Barentsin alueen ammattitaitokilpailu. Kilpailun osallistujat tulevat Norjan, Ruotsin, Suomen sekä Venäjän pohjoisalueiden ammattioppilaitoksista. ArcticSkillsin tarkoituksena on paitsi esitellä ja kehittää nuorten ammatillista osaamista, myös luoda kontakteja ja edistää yhteistyötä Barentsin alueella.

Kilpailu perustuu WorldSkills-konseptiin, ja sen rahoittajia ovat KolarcticCBC, Barentsin sihteeristö Norjassa, Nordplus junior sekä Tromssan ja Finnmarkin lääni Norjassa. Kilpailun isäntinä toimivat Koulutus Nord sekä Gränsälvsgymnasiet Ruotsin Övertorneålla. Vuosi sitten ArcticSkills jouduttiin peruuttamaan koronapandemian vuoksi. Tuolloin kilpailu oli määrä järjestää Övertorneålla.

Kilpailu live-striimataan neljästä maasta

Ensimmäistä kertaa ArcticSkills-kilpailun kuusivuotisessa historiassa kilpailu lähetetään striimattuna. Opiskelijat kilpailevat 15 eri ammattialassa omissa oppilaitoksissaan. Yleisöllä on mahdollisuus seurata kilpailua suorana lähetyksenä tiistaina 23.3. osoitteessa ArcticSkills.com.

– Kilpailu oli tarkoitus pitää viime vuonna Koulutus Nordissa Övertorneålla osana 50-vuotisjuhliamme, mutta kilpailu peruutettiin pandemian vuoksi. Olemme suunnattoman iloisia, että yhdessä Gränsälvsgymnasietin kanssa saamme isännöidä kilpailua tänä vuonna, kun se ensimmäistä kertaa pidetään digitaalisesti, sanoo Koulutus Nordin johtaja Leif Lahti.

Lappiasta kuusi opiskelijaa kisaa ArcticSkillsissä

Lappian opiskelijat ovat mukana kuudessa lajissa. Hiusalalla kisaa Elisa Pärkkä, autonasennuksessa Joel Luomanperä, sähköasennuksessa Henri Kronqvist, talonrakennuksessa Jemina Mäkitalo ja kokkikisassa Nikita Gurev sekä tarjoilijakisassa Ellen Höynälä. Ellen kisaa myöhemmin keväällä myös Taitaja2021-finaalissa.

Talonrakennuksessa Lappiasta kisaa 2. vuoden opiskelija Jemina Mäkitalo.

– En ole aiemmin osallistunut kilpailutoimintaan. Aluksi, kun aloimme harjoittelemaan kilpailutehtävää jännitti, sillä tehtävänä kattoristikon teko vaatii tarkkuutta. Nyt on ihan hyvä fiilis eikä edes tehtävän videointi jännitä, sanoo Jemina hymyillen.

Rakennusalan opiskelija harjoittelee kattoristikon tekoa

REDUlta mukana neljä kilpailijaa

Lapin koulutuskeskus REDUlta osallistujia on mukana kolmessa eri lajissa. Automaalaus-lajista mukana ovat Voitto Erving ja Karrar Hussein. Talotekniikan taidoissa kisaa Juho Mäkelä. Pintakäsittely-lajissa kilpailee Suvi Väinämö, joka on kartuttanut kilpailukokemusta jo aiemmin osallistumalla Taitaja2021-semifinaaleihin helmikuussa.

– Oletan, että tämä ArcticSkills tulee menemään paremmin kuin Taitaja-semifinaali. Olen ehtinyt nyt harjoittelemaan enemmän, ja tuosta ensimmäisestä kisasta sain hyvää kokemusta, Suvi kertoo.

Suvi on tyytyväinen siihen, että poikkeusoloissakin kilpailut mahdollistuvat. Etäyhteyksin järjestettävissä kilpailuissa hän näkee sekä hyviä että huonoja puolia.

– Kilpaileminen on helpompaa, kun sen voi tehdä tutussa ympäristössä omalla koululla. Jännitys on pienempää, kun muita kilpailijoita ei ole siinä vieressä. Toisaalta olisi ollut kiva nähdä muita osallistujia ja niiden tapoja tehdä asioita, mutta tilanne on nyt tämä. On joka tapauksessa hyvä, että kaikkea ei jouduta perumaan, vaan on keksitty tällaisia uusia tapoja järjestää kilpailuja, Suvi miettii.

Rakennusalan opiskelija suunnittelee tapetoinnin toteutusta

Seuraa ArcticSkills-kilpailua netissä www.arcticskills.com.

Lisätietoja

Ammattiopisto Lappia
Osaamispalvelujohtaja Sanna Laihinen, puh. 040 595 7654
sanna.laihinen(at)lappia.fi

Lapin koulutuskeskus REDU
Rehtori Taisto Arkko, puh. 040 547 5045
taisto.arkko(at)redu.fi

Author