Lappia on vahvasti mukana hiihtosuunnistuksen MM-kisajärjestelyissä Keminmaassa

Uutinen

Koulutuskuntayhtymä Lappia ja Suunta 2000 ry ovat tehneet kumppanuussopimuksen vuosille 2000 – 2022, joka huipentuu tällä viikolla Keminmaan Kallilla järjestettäviin hiihtosuunnistuksen MM-kisoihin 15. – 19.3.2022.

— Lappia on mielellään mukana järjestämässä paikallista, mutta toisaalta kansainvälistä tapahtumaa, jossa eri alojen opiskelijat voivat käytännössä tehdä oman alansa töitä. He näkevät millaista työskentely on tällaisessa tapahtumassa ja pääsevät myös seuraamaan, mitä tapahtumien järjestäminen vaatii. Opiskelijoille on myös motivoivaa osallistua tällaiseen ja monelle jää hyvät muistot, kun on voinut olla mukana tapahtuman järjestelyorganisaatiossa. Lappia haluaa olla omalta osaltaan tukemassa tapahtumajärjestäjää myös siitä näkökulmasta, että tämän kaltaiset tapahtumat tuovat näkyvyyttä ja elinvoimaa alueellemme, korostaa Lappian osaamispalvelujohtaja Antti Päivärinta.

Ammattiopisto Lappian aloista ovat mukana järjestämis- ja palvelutehtävissä AV-viestintä, logistiikka-, matkailu-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelu-, metsä-, rakennus-, ravintola- ja catering- sekä turvallisuusalat.

Rakennusala on mukana eri puolilla olevien kisarakenteiden toteutuksessa yhteistyössä metsäalan kanssa.

— Rakennettavana on mediapuolen kuvaajille telineitä kuvaamista varten, taustoja tulosjulkaisuille ja mainoksille maalialueelle sekä mahdollisesti järjestysmiestehtäviä, listaa vastuuopettaja Kari Höynälä.

Metsäalan vastuuopettaja Veijo Nurmikumpu kertoo, että heiltä on mukana 15 opiskelijaa. Ennen kisoja he ovat rakentaneet kisastadion infraa eli aitauksia, ratamerkintöjä, skriinien rakenteita sekä lippujen ja banderollien kiinnityksiä. Kisojen jälkeen osallistumme rakenteiden purkutöihin.

— Nyt kisojen aikana keittelemme Lappian nuotiopaikalla nokipannukahveja, paistamme lättyjä ja makkaroita. Tervetuloa vaan kahvittelemaan, kutsuu Veijo Nurmikumpu väkeä herkuttelemaan.

Logistiikka-alalla on logistinen vastuu muun muassa ruokakuljetuksista kisaravintoloihin. Lisäksi he kuljettavat kisojen talkootöihin osallistuvia. Vastuuopettaja Kimmo Pelanderin ja kahden ohjaajan johdolla logistiikasta huolehtii päivittäin seitsemän opiskelijaa.

Ravintola-ala on mukana kilpailijoiden, katsojien ja talkoolaisten ruoka- ja kahvihuollon järjestämisessä vastuuopettaja Johanna Mäkiniemen ohjauksessa. Puhtaus- ja kiinteistöpalveluala huolehtii osittain alueen siivouksesta.

Matkailualan opiskelijat ja vastuuopettaja Risto Suomela hoitavat kisatoimistoa koko kisojen ajan. Matkailualan opiskelijoita on mukana viisi.

— Tähän mennessä olemme käyneet läpi kisatoimiston aukiolon, kisatoimistojen pitopaikat sekä kisatoimiston tehtäviä. Olemme myös käyneet Hotel Scandicissa Kemissä, mihin tulee toinen kisatoimistoista. Olemme saaneet kisojen pääorganisaattorin opastuksen kisatoimiston käytännön tehtäviin sekä ennalta tehtäviin asioihin. Kisatoimisto on samalla infopiste, joten sen hoitaminen on hyvää asiakaspalveluharjoitusta matkailualan opiskelijoille, kertoo Risto Suomela matkailualan opiskelijoiden tehtävistä.

Lappian audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat toimivat kisojen televisioinnissa yhdessä tuotannosta vastaavan Eerola Productionin kanssa. Työt alkoivat maanantaiaamuna järjestelmän rakentamisella ja päättyvät lauantai-iltana purkuun.

— Itse tapahtumassa opiskelijat toimivat kuvaajina, kamera-assistentteina ja tarvittaessa ohjaamossa erilaisissa rooleissa. Tapahtumaan osallistuu kaikkiaan noin 20 opiskelijaa ja kolme opettajaa. Lappian tekniikkaa on televisioinnissa mukana melko paljon. Kameroita, miksereitä, mikrofoneja ja tietysti kaapeleita satoja metrejä. Lisäksi mukana on mm. tuotantoyhtiön langattomat 4G kamerat ja gps-seuranta, summaa vastuuopettaja Jorma Vierelä AV-viestinnän kisoissa toteuttamia palveluja.

Turvallisuusala on mukana kisoissa vastuualueena liikenteenohjaus pysäköintipaikalla sekä moottorikelkkaurilla vastuuopettajan Jaakko Välimäen johdolla. Tehtäviin osallistuu noin 15 – 20 opiskelijaa Tornion sekä Rovaniemen toimipisteiltä.

— Kisojen Keminmaan päivien aikana olemme mukana koko ajan, kertoo turvallisuusalan opiskelijoita ohjaava opettaja Jaakko Välimäki.

Author

Ota yhteyttä

Päivärinta Antti

Osaamispalvelujohtaja
puh.+358504612318
Osaamis- ja työelämäpalvelut
Kemi, Tietokatu 2

Harju Jani

Koulutuspäällikkö
puh.+358503622302
Sähkö- ja automaatioala, tieto- ja viestintätekniikka, laboratorioala, turvallisuusala
Kemi, Tietokatu 2