Lappia jatkaa autoalan oppimisympäristön kehittämistä

Uutinen

Ammattiopisto Lappian autoalan oppimisympäristöjen kehittämistä jatketaan Sähikäinen – autoalan oppimisympäristön opetusvälineiden kehittämis- ja investointihankkeissa.

— Autoalan kasvavat haasteet vastata ajoneuvoteknologian kehittymiseen muun muassa sähköistymisen, koritekniikan ja tulevaisuuden autonomisten autojen osalta edellyttävät autoalan opetuksen jatkuvaa kehittämistä. Haasteet ovat samat meillä oppilaitoksessa ja myös alan toimijoilla varsinkin autojen korjaus- ja huolto-osaamisessa. Sähikäinen -hankkeissa luomme ajanmukaisen oppimisympäristön, jonne hankitaan erikoistyökaluja, simulaattoreita ja mittalaitteita, joilla pyrimme vastaamaan uuden teknologian haasteisiin, toteaa projektipäällikkö Tarmo Niska.

Hankkeessa oppilaitoksen henkilökuntaa koulutetaan uusien laitteistojen käyttöön ja luodaan toimiva yhteystyö Lapin ammattikorkeakoulun ja ilmatieteenlaitoksen Sodankylän testiradan kanssa TKI-yhteistyöhön koskien autonomisten autojen, komponenttien ja sensoritekniikan testausta.

— Nyt käynnistyneet hankkeet jatkavat Lappian autoalan laaja-alaista oppimisympäristön kehitystyötä, jota on aiemmin tehty muun muassa Hybridiauton osaamis- ja oppimisympäristö –hankkeessa vuosina 2013 – 2015 sekä Raskaan kaluston vaihtoehtoisten voimanlähteiden käyttöönotto Lapissa -kehittämis- ja investointihankkeissa, jotka jatkuvat vielä vuonna 2023, kertoo Sähikäinen-hankkeiden projektipäällikkö Tarmo Niska.

Hankkeen ohjausryhmässä on laaja-alaista autoalan osaamista

Ohjausryhmään on kutsuttu Lapin alueelta autoalan edustajia laitemyynti-, huolto- ja korjauspalveluja tarjoavista yrityksistä sekä asiantuntijat Lapin ammattikorkeakoulusta ja Ilmatieteen laitoksen Sodankylän testiradalta.

Sähikäinen-hankkeiden ohjausryhmän jäsenet Wetteri Oy:n Kemin teknisen palvelun päällikkö Mika Peltovuoma ja kemiläisen AutoKoPa Ky:n toimitusjohtaja Janne Valkama ovat yhtä mieltä, että Lappian autoalan kehittämis- ja investointihankkeet hyödyttävät työelämää.

— Autoala kehittyy valtavalla vauhdilla ja työnantajana meillä on huoli, miten saamme tulevaisuudessa osaavia työntekijöitä varsinkin sähköistymisen tuomiin haasteisiin. On erittäin hyvä ja positiivinen asia, että oppilaitoksessa halutaan varmistaa ja kehittää osaamista. Me haluamme olla mukana yhteistyössä, korostaa Wetteri Oy:n Mika Peltovuoma.

— Nykyaikainen autoteknologia tuo koko ajan uusia haasteita alan huolto- ja korjauspalveluihin. On positiivista, että Lappiassa kehitetään autoalan koulutusta, jossa opiskelijat oppivat alan uusinta teknologiaa. Olemme mukana ohjausryhmässä ja näin pääsemme läheltä näkemään ja vaikuttamaankin opetusympäristöjen kehittämiseen, sanoo AutoKoPa Ky:n Janne Valkama.

Ohjausryhmän jäsenet

Heikki Tuomela, korjaamopäällikkö, Pörhön Autoliike Oy, Keminmaa
Jan-Markus Lahtonen, johtaja, Sercap Huoltopalvelut Oy, Keminmaa
Juhani Sirniö, myyntipäällikkö, Suomen työkalu Oy, Keminmaa
Janne Valkama, toimitusjohtaja, AutoKoPa Ky, Kemi
Kari Hannunkivi, korjaamopäällikkö, Tojo-Auto/Auto Aho Oy, Keminmaa
Mika Peltovuoma, teknisen palvelun päällikkö, Wetteri Oy, Kemi
Timo Sukuvaara, vanhempi tutkija, Ilmatieteenlaitos, Sodankylä
Ville Rauhala, erityisasiantuntija, Lapin ammattikorkeakoulu
Tellervo Rouvinen, koulutuspäällikkö, Ammattiopisto Lappia
Hannu Ohenoja, kouluttaja, Ammattiopisto Lappia

Ohjausryhmän asiantuntijajäsenet

Olli Pohjonen, aluekehitysasiantuntija, Lapin liitto
Tarmo Niska, hankkeen projektipäällikkö, Ammattiopisto Lappia

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) myöntämän kehittämishankkeen kokonaisbudjetti on 49 666 euroa. Investointihankkeen kokonaisbudjetti on 156 740 euroa. Hankkeet on käynnistetty elokuussa 2022 ja päättyvät 31.8.2023. Hankkeiden rahoitusta koordinoi Lapin liitto.

Lisätietoja

Tarmo Niska
projektipäällikkö
Sähikäinen kehittämis- ja investointihankkeet
puh.040 705 0726
tarmo.Niska(at)lappia.fi

Anne Tryyki
osaamispalvelujohtaja
Osaamis- ja työelämäpalvelut
puh. 050 461 1227
anne.tryyki(at)lappia.fi

Kirjoittaja