Koulun käytäviltä metsän siimekseen

Uutinen

Ammattiopisto Lappian Tornion päärakennuksessa on vuoden loppuun asti nähtävillä Metsiemme syksyä -puupiirrosnäyttely, jonka takana on kolmatta vuotta kuvallisen ilmaisun toteuttajaksi opiskeleva Kirsi Salonen. Osana Teos- ja tuotekokonaisuuskurssia koottu näyttely sisältää erilaisia puusta valmistettuja käyttöesineitä, kuten avaimenperiä, lasinalusia, kelloja ja penkkejä.

Alkusysäyksensä teokset saivat kotipihalla lojuneista puista, joiden oli määrä palvella tulevana talvena polttopuina. Salonen keräsi puut talteen yhdessä varastosta löytyneiden heinäseipäiden kanssa.

– Olen tykännyt puusta aina, ja mielestäni se on hieno ilman mitään koristeluita, Salonen kertoo.

Kokonaisuudessaan projekti alkoi jo kesällä 2022. Teosten kuvituksissa näkyy vahvasti Salosen metsästysharrastus, ja näyttelyssä näkyvät höyhenet ovatkin metsästäjien talteen ottamia.

Näyttely sisältää puisia käyttöesineitä, kuten lasinalusia, avaimenperiä ja tauluja.

Projektin aikana Salonen on opetellut hänelle täysin uusia tekniikoita, kuten polttokynän käyttöä ja kuvamuotoa. Haastavinta projektissa on ollut itse puumateriaali: vaikka työskentelyn alussa puukappale näyttäisi käsittelyä varten sopivalta, voi se myöhemmin osoittautua tervaiseksi tai sisältä kosteaksi.

Salonen kuvaa projektiaan ennen kaikkea antoisaksi. Työtä on ollut mukava tehdä ja kaikki on toiminut jouhevasti.

– Ei ole tuntunut siltä, että on koulussa, Salonen toteaa.

Salonen haluaisi tehdä puupiirrostöitä tulevaisuudessa tilauksesta, ja ajatuksissa on myös tuotteiden myyminen erilaisilla messuilla. Näyttelyssään Salonen toivoo katsojan kiinnittävän huomiota erityisesti puumateriaaliin.

– Toivoisin, että kaikki näkisivät, miten puu on jo itsessään niin kaunis.

Salosen töihin voi tutustua täällä.

Kirjoittaja