Lappian urheiluakatemia laajenee eSport-toimintaan

Ammattiopisto Lappiassa on aloitettu eSport-toiminta, jossa opiskelijat voivat osallistua elektroniseen urheiluun osana ammatillista koulutusta.

Insomnia 2019 verkkopelitapahtuma, Kuvaaja: SEUL ry / Jussi Jääskeläinen

​- Meille on erittäin tärkeää, että Lappian eSport-toiminta painottuu pelaamisen tukemisessa liikkumisen, työhyvinvoinnin ja terveellisten elämäntapojen parantamisen näkökulmiin. Toimimme näiden samojen periaatteiden mukaisesti myös Lappian urheiluakatemia- ja Liikkuva Lappia –hanketoiminnassa. Edellytämme Lappian eSport-urheilijoilta rehtiä ja reilua käyttäytymistä kuten akatemiaurheilijoiltamme, korostaa Lappian urheiluakatemian koordinaattori Pekka Tiitinen.

Ammattiopisto Lappia on hyväksytty Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL ry) jäseneksi. Lappia on liiton jäsenistön seitsemäs oppilaitos. Liitolla on nyt yhteensä 44 jäsentä.

- Liiton jäsenenä ja yhteistyössä SEUL:n kanssa saamme tukea elektronisen urheilun koulutukseen ja valmennukseen sekä Lappian e-urheilumallin kehittämiseen ja totta kai myös näkyvyyttä eSport-tapahtumissa. Joukkue on mukana kehittämässä Lappian urheiluakatemian e-urheilumallia, kertoo Pekka Tiitinen.

eSport on opinnollistettu osaksi opintoja ja tuottaa opiskelijoille osaamispisteitä


eSport-toimintaan osallistuvat opiskelijat suorittavat ammattiosaajan työkykypassin opintokokonaisuudet Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen sekä Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot, jossa pelaajat esimerkiksi toimivat pelitutoreina toisille opiskelijoille ja osallistuvat joukkueen ja yhteistyökumppaneiden toimintaan Lappian edustajina.

Lappian eSport-toiminnasta on tiedotettu ja järjestetty kevään aikana kysely opiskelijoille. Ensimmäiseen joukkueeseen on jo koottu viisi pelaajaa, jotka ovat auto- ja kone- ja tuotantotalouden sekä tieto- ja tietoliikkennetekniikan aloilta. Joukkueita voidaan perustaa useampia. Valmennuksen tukihenkilönä toimii Petri Ronkainen, joka työskentelee Lappian hyvinvointialojen IT-tukena.

- Minulla on pelaamisesta harrastajatausta ensimmäisen tietokoneen saamisesta lähtien, siis kymmeniä vuosia ja vieläkin nettipelaaminen kiinnostaa ja haluan kehittää omaa osaamistani. Nettipelaaminen on itseasiassa erittäin sosiaalista toimintaa, kun pelataan yhdessä joukkueena. Nyt olemme pelanneet joukkueen kanssa pääosin verkossa. Joitakin kertoja olemme kokoontuneet koulun tiloissa, mutta tietenkin poikkeusolojen ohjeistuksien mukaisesti, kertoo Petri Ronkainen.

Valmennuksen lisäksi Lappia tukee joukkueen opiskelijoita sekä harjoittelupaikkoihin että laitteisiin ja välineisiin ja turnauksiin liittyvissä asioissa.

eSport-urheilu vaatii myös joukkuehenkeä


Lappian ensimmäisen eSport-joukkueen kapteeniksi on valittu Joona Alatörmänen, joka opiskelee tieto- ja tietoliikennetekniikan alalla ICT-asentajaksi.

- Pelien pelaamisen olen aloittanut aivan pienenä noin 6-vuotiaana, kun vanhemmat ostivat minulle ja veljelleni Playstation 2:n. Siitä noin 13-vuotiaaksi pelasin konsoleilla, kunnes sain ensimmäisen tietokoneeni. Kilpailumielessä pelaaminen on alkanut tänä keväänä, kun tuli kysely joukkueen perustamisesta Lappiaan. Aiemminkin on mielessä ollut joukkueeseen liittyminen.Tällä koulun joukkueella pelaamme pääasiassa Counter Strike: Global Offensivea ainoastaan, koska joukkue on tätä varten tehty. CS:GO on myös maailman suurin eSport-peli.

Joukkueessa pelaaminen on uusi kokemus. Pelimaailman kilpailullinen puoli eli eSports on tullut todella suosituksi viime vuosina, mutta eniten minua kiinnostaa, mitä sillä voi saavuttaa, kuten tapahtumiin pääseminen joukkueen kanssa ja turnausten voittaminen. Kilpapelaaminen vaatii joukkueen jäseniltä henkistä sitoutumista, pelitaitoa sekä hyvää joukkuehenkeä, sillä ilman sitä ei ole kenenkään mukava olla mukana. Joukkueemme tavoite on tällä hetkellä kehittyä joukkueena, turnaukseen pääseminen ja sen voittaminen, mutta se vaatii vielä paljon työtä. eSports-maailma kasvaa koko ajan ja tulee varmasti yleistymään. Parasta siinä on, että kaikkien on mahdollista päästä siihen mukaan, jos itsellä on taitoa sekä halua, kertoo Joona Alatörmänen omasta pelitaustastaan ja ajatuksiaan joukkuepelaamisesta.

Lisätietoja

Pekka Tiitinen
opettaja, Lappian urheiluakatemian koordinaattori
Liikkuva Lappia –hankkeen projektipäällikkö
Puh. 050 310 9360, pekka.tiitinen@lappia.fi

Lisätietoja: