Virtuaalisista oppimisympäristöistä potkua opiskeluun

​Ammattiopisto Lappian verkkosivuilla voi nyt tehdä virtuaalivierailuja eri koulutusalojen oppimisympäristöihin. Virtuaalilasit (VR-lasit), puhelimella ja tietokoneella avautuvat 360-kuvat vievät katsojansa muun muassa Ammattiopisto Lappian opetuskeittiöön, konserttisaliin ja kampaamoon. Ammattiopiston tiloihin virtuaalisesti astuva vierailija pääsee tutustumaan fyysisen paikan lisäksi myös työtehtäviin liittyvään sanastoon ja työvälineisiin kuvien ja videoihin avulla.

Kuvat on työstetty Työpajat ja kansanopistot osaksi ammatillisia oppimisympäristöjä (ESR) ja SUJUVA Maahanmuuttajan koulutuspolku Lapissa (OPH) –hankkeiden yhteistyönä. Projektipäälliköt Annemari Kallio ja Ellinoora Köpman päättivät luoda molempien hankkeiden asiakkaita ja verkostoa varten avoimen oppimiskentän, joka tukisi aloihin ja työtehtäviin tutustumista, opintoihin paluuta ja kielen opiskelua ajasta ja paikasta riippumatta.

Kallio vastasi yhdessä hankkeensa nuorten kanssa projektin teknisestä toteutuksesta ja Köpman sopivien ympäristöjen kartoituksesta ja selkokielisyydestä. Alojen opettajat ovat osallistuneet aktiivisesti materiaalien valmistukseen sekä tekstien ja sanastojen laatimiseen. Köpmanin mukaan virtuaalisia oppimisympäristöjä voivat hyödyntää kaikki SUJUVA-hankeverkoston toimijat sekä mahdollisimman monet opetus- ja ohjaustyötä tekevät.

- Materiaalit toimivat hyvänä lisänä esimerkiksi nivelvaiheessa olevien maahanmuuttajien koulutuspolun tukena ja mahdollistavat eri aloihin ja sanastoon tutustumisen jo ennen opintoja. Projektiin osallistuneet Työpaja-hankkeen nuoret ovat tehneet hyvää työtä ja saaneet mahdollisuuden kartuttaa osaamistaan monipuolisesti projektin aikana, kertovat Kallio ja Köpman.

Thinglink-pilvipalveluun tallennetut kuvat ovat nyt nähtävissä www.lappia.fi-sivustolla eri koulutusalojen esittelyjen sekä Tornion kampuksen yleiskuvauksen yhteydessä. Lisäksi kuvat kootaan www.lappia.fi/uudetopintopolut –sivulle. Katso Tornion kampusalueen kuva.

Työpajat ja kansanopistot osaksi ammatillista oppimisympäristöä -hankkeessa on kehitetty Ammattiopisto Lappian, alueen työpajojen ja kansanopistojen yhteistyötä ja toimintamuotoja. Hanke päättyy toukokuun 2020 lopussa.

SUJUVA maahanmuuttajan koulutuspolku Lapissa -hankeverkostossa toimii maakunnallisia oppilaitoksia ja koulutustoimijoita. Hankkeessa on tiivistetty alueellista yhteistyötä ja tarjottu maahanmuuttajille yksilöllistä tukea koulutuspolkujen eri vaiheissa. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.

Lisätietoja

Lappia_rgb.png

Hankepalvelut

Annemari Kallio
projektipäällikkö
Työpajat ja kansanopistot osaksi ammatillista oppimisympäristöä
040 487 1574

Ellinoora Köpman
projektipäällikkö
SUJUVA maahanmuuttajan koulutuspolku Lapissa
040 183 6458

EU+Ely+Vipu_logopalkki.jpgOPH LOGO.jpg

Lisätietoja: