Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään ensi viikolla

Tehdään yhdessä energisempi tulevaisuus - Energiansäästöviikko 8. - 14.10.2018

​Valtakunnallisella Energiansäästöviikkolla kampanjoidaan monialaisesti järkevän energiankäytön puolesta. Energiansäästöviikkoa viettävien yritysten ja yhteisöjen määrä kasvaa vuosittain – yhdessä ääni kantaa kauemmas ja tavoitteiden saavuttaminen lähempänä. Tänä vuonna mukana kampanjassa on 233 yritystä ja työyhteisöä, joissa tavoitetaan lähes 350 000 ihmistä.Tehdään yhdessä energisempi tulevaisuus.

Käytetään järkevästi energiaa ja materiaaleja


Energiansäästöviikko pitää ääntä meille kaikille tärkeästä asiasta: kuinka energiaa ja materiaaleja järkevästi käyttämällä vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita toimintamme ympäristövaikutuksia.
Energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja lukuisat keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla ja kouluissa kuin liikenteessä ja kotonakin.

Aktiivista oppimista ja kontreettisia säästöjä


Energian ja materiaalien järkevä käyttö sekä niiden merkityksen ymmärtäminen on tärkeä kansalaistaito, joka on hyvä oppia jo nuorena. Energia-asiat kuuluvat monipuoliseen perusopetukseen eri oppiaineissa, varsinkin luonnontieteissä.

Mihin oppilaitoksissa kuluu energiaa? Koulujen ja oppilaitosten osuus kuntien kiinteistöjen energiankulutuksesta on suuri, koska ne muodostavat kuntien kiinteistöistä suurimman yksittäisen ryhmän. Suomessa koulurakennuksen lämmitysenergiankulutuksesta ilmanvaihdon osuus on yli puolet. Koulun energiankulutuksesta veden lämmittämisen osuus on noin 5–10 prosenttia.
Koulun sähkönkäytöstä valaistuksen osuus on 45–55 prosenttia. Keittiön osuus sähkönkulutuksesta on vaihdellut tutkimusten mukaan 10–15 prosentin välillä. Laite- ja konetekniikan määrä vaikuttaa niin ikään sähkönkulutukseen.

Energiankulutukseen vaikuttavat monet tekijät

  • opettajien, oppilaiden ja henkilökunnan käyttötottumukset
  • koulun tyyppi (alakoulu vai ammatillinen oppilaitos)
  • koulun käyttöaste: käyttö myös iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina
  • koulukeittiön varustus ja keittiön toimintatapa
  • rakennuksen ikä
  • rakennuksen muoto ja rakenteet
  • rakennuksen teknisten järjestelmien rakenne ja kunto

 

Lisätietoja:
Saapunki Tomi