Nuori hitsari haki työkokemusta Afrikasta

Työelämässä osaaminen kehittyy ja oikea asenne vie uralla eteenpäin.

Tervolalainen nuori mies Mika Karjalainen tekee oman alan töitä kotiseudullaan. Vierellä vaimo ja kolme lasta. Elämä on mallillaan. Työ ja perhe pitävät tukevasti jalat maassa ja mielen virkeänä.

Peruskoulun jälkeen vaihtoehtoina oli opiskella joko hitsariksi tai putkimieheksi. Hitsarin ura vei voiton ja Karjalainen aloitti kone- ja metallialan opinnot Ammattiopisto Lappiassa Kemissä vuonna 2006.

Opinnot etenivät mallikkaasti ja hyvässä kaveriporukassa syntyi jopa kisailua. Motivaatio oli korkealla, koska oppilaitoksessa oli mahdollisuus suorittaa myös putkihitsaajan pätevyyksiä.

Opiskelujen aikana Mika Karjalainen valmentautui valtakunnallisiin Taitaja-kilpailuihin, joissa hän sijoittui hitsauksessa hienosti kuudenneksi. Kisat pidettiin Tampereella vuonna 2008.

Karjalaisesta tuli ahkera ja taitava levyseppä-hitsaaja. Hän pääsi jo toisen opiskeluvuoden aikana alan töihin. Teollisuuden työt tulivat tutuiksi, kouluttivat ja kasvattivat ammattiosaamista.

- Lappiasta sain hyvät valmiudet alalle ja työelämään. Opiskeluajoista on yleisesti hyviä muistoja. Pätevät opettajat tsemppasivat meitä hyviin suorituksiin. Työ itsessään lisäsi osaamista ja rohkaistuin maailmalle.

Karjalainen tilasi pikapassin, pakkasi laukut ja lensi Afrikkaan jo seuraavana keväänä valmistumisen jälkeen.

- Siellä oli alan töitä, hyviä projekteja. Kävin yhteensä kuudessa Afrikan maassa eri teollisuuden kohteissa. Oikealla asenteella ja rallienglannilla tulin siellä hyvin toimeen.

Ulkomaankomennusten jälkeen Karjalainen palasi Suomeen. Mukaan tarttui kone- ja metallialan osaamisen lisäksi se tärkein. Vaimo.

- Ei ollut turha reissu, Karjalainen naurahtaa.

Koulutuksesta kaikki irti


Työn ohessa Mika Karjalainen on ehtinyt myös kouluttautumaan. Ammatillisen perustutkinnon lisäksi hän on suorittanut Lappiassa alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnon sekä kansainvälisen hitsausneuvojan IWS-koulutuksen.

Pätevyyskoulutukset ja työelämä ovat opettaneet paitsi hyväksi hitsariksi myös tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Karjalainen toimii nyt työnjohtajana Viafinilla Keminmaassa.

- Suunnittelen, koordinoin ja vastaan työmaakohteista. Teen myös tarjouslaskentaa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on edelleen kehittää omaa ammattitaitoa ja ottaa omatoimisesti asioista selvää. Nykyisiä opiskelijoita hän neuvoo astumaan työmarkkinoille avoimesti ja rohkeasti, silti nöyrin mielin.

- Suomessa on laadukasta koulutusta tarjolla. Siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Muiden neuvoja on hyvä kuunnella ja virheistä on otettava vain opiksi.

Koulutukset Lappiassa

  • Kone- ja metallialan perustutkinto, levyseppä-hitsaaja, 2009
  • Hitsaajan ammattitutkinto, 2009
  • Hitsaajan erikoisammattitutkinto, 2012
  • Kansainvälisen hitsausneuvojan IWS-koulutus, 2014​

Lisätietoja:
Ranta Jenni