Puuseppäopiskelijat taiteilivat presidentille tarjottimen

Lappian puuseppäopiskelija Mikael Kokkonen luovutti lahjan presidentti Sauli Niinistölle hänen vieraillessaan maakuntamatkallaan sahayrityksessä 7. helmikuuta Tervolassa.

<p>​Puuseppäopiskelija Mikael Kokkonen.</p>

​Presidentti sai muistoksi kaksi opiskelijoiden valmistamaa tarjotinalustaa lahjapakkauksessa. Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:n talousjohtaja Lea Kokkonen kiittelee onnistunutta yhteistyötä Lappian kanssa.

- Presidentin vierailu oli ainutlaatuinen kokemus meille kaikille. Halusimme antaa hänelle muiston, joka on osoitus paikallisesta puualan osaamisesta.

Koivuisia tarjotinalustoja tehtiin lahjan lisäksi sahalla pidettyyn kahvitilaisuuteen yhteensä 60. Alustat valmistettiin Lappian puualan osaamiskeskuksessa Sammonkadulla Kemissä. Opettaja Ilpo Laakso kertoo, että projektissa oli mukana useita puualan opiskelijoita ja opettajia.

- Suunnittelimme ja toteutimme alustat mittatilaustyönä juuri tähän arvokkaaseen tilaisuuteen sopivaksi.

Asiakastyön valmistuksessa huomioitiin paitsi paikallisuus, myös tila ja käyttötarkoitus. Alustojen lisäksi opiskelijat valmistivat muutamia kannettavia tarjottimia täydentämään kattausta.

Opettaja Ilpo Laakso (vas.) ja opiskelija Mikael Kokkonen.


Puualan ammattilaiseksi


Tervolalainen Mikael Kokkonen opiskelee puusepäksi ensimmäistä vuotta.

Peruskoulun jälkeen ammatin valinta oli helppo. Perheyritys on ollut lähellä ja tullut tutuksi luontevalla tavalla. Vanhemmat Lea ja Juha Kokkonen ovat tukeneet uravalintaa.

- Lapsesta asti olen valmistanut puusta kaikenlaista. Käsillä tekeminen on minun juttu. Opiskelun ohessa teen iltatöitä sahalla.

Mikael Kokkonen on tyytyväinen opiskeluun Lappiassa. Parasta on ollut tutustuminen uusiin koneisiin.

- Koulupäivät ovat mukavia ja rentoja. Puutöiden lisäksi olemme mallintaneet ja ajaneet CNC-koneella. Seuraavaksi olisi näytön paikka. Tarkoitus on suunnitella, toteuttaa ja viimeistellä sekä kalatarjotin että kukkapöytä.

Nuoren miehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvät. Valmistumisen jälkeen työ puualan ammattilaisena jatkuu perheyrityksessä omalla kotiseudulla.

Monipuolista yritysyhteistyötä


Tervolan Saha ja Höyläämö Oy ja Lappia tekevät monipuolista toiminnallista yhteistyötä. Yrityksessä on puualan opiskelijoita työssäoppimassa ja siellä työskentelee vakituisesti Lappiasta jo valmistuneita puuseppiä. Lisäksi Lappia käyttää yrityksen tuottamaa CLT-raaka-ainetta omassa toiminnassaan.

Lappia on mukana valtakunnallisessa puurakennevalmistukseen painottuvassa koulutuskokeilussa. Syksystä 2017 alkaen puualalla voi opiskella puusepän ammatin lisäksi teollisuuspuurakentajaksi

Tarjotinalustan tarina

 

- Ideointi
- Materiaalin valinta
- Suunnitelmien teko
- Kuvan piirto
- Työstöratojen teko
- Liimalevyjen valmistus
- Aihioiden työstö
- CNC-koneella ajo
- Hionta ja viimeistely
- Logojen painanta
- Öljyäminen parafiiniöljyllä 

Lisätietoja:
Laakso Ilpo