OBS - Open Borders of Solidarity -tapahtuma

  • photo1

24.5.2017 klo 11:45-16:00

Tornio, Victoriantori

Kutsumme koulusi oppilaat ja opettajat OBS – Open Borders of Solidarity – tapahtuman työpajaan ja suureen keskustelupaneeliin Victoriantorille keskiviikkona 24.5.2017 klo 11.45 – 16.00/13.30 – 14.30.
 
Tapahtuma on Kansalaisten Eurooppa – ohjelman, Town Twinning –hankkeen osarahoittama tapahtuma, jossa aktiivisina toimijoina ovat Tornion ja Haaparannan nuorisoneuvostot ja nuorisotoimet.  OBS -tapahtuma on kaksoiskaupungin nuorten rajakysymyksiin keskittynyt vaikuttamistapahtuma. Tapahtumassa on viisi ryhmätyö-telttaa, joissa nuoret valmistelevat kysymyksiä suureen poliittiseen keskustelupaneeliin. Iltapäivän päättää Suomen ja Ruotsin kärkiartisteista koottu suuri konsertti. 

Tapahtuman aikataulu:
11.45  Aloituspuhe
12.00  Teltoissa workshop-työskentely alkaa. Nuoria Haaparannalta ja Torniosta.
13.30 Suuri paneelikeskustelu alkaa. Keskustelemassa Euroopan parlamentin meppejä,
kansanedustajia, viranomaisia ja poliitikkoja molemmilta puolilta rajaa. Kysymyksiä ja keskustelua ohjaavat nuoret.
14.30 Suuri konsertti lavalla alkaa. Esiintymässä kahden valtakunnan kuuluisia musiikkiartisteja. (-tällä hetkellä kiinnitettyjä artisteja ovat Paleface ja Lihamyrsky-ryhmä, johon kuuluvat Musta barbaari, Prinssi Yusuf, Dosdela, Rudolf, Seksikäs suklaa, ja vg+.)
16.00  Tapahtuma päättyy
 
Tapahtumasta lisätietoa antavat:
Projektivastaava, nuorisoneuvostojen edustaja, Paula Kronqvist, puh. +358 40 6282999,
e-mail: nuorisoneuvosto@tornio.fi Kieli: suomi, ruotsi.
Tapahtuman vastaava nuoriso-ohjaaja, Jan-Mikael Hakomäki, puh. +358 50 576 0498,
e-mail: jan-mikael.hakomaki@tornio.fi Kieli: suomi, englanti (ruotsi).
 
 
 
 
 

TAPAHTUMAN TAUSTAA
Tornio-Haaparannan raja on Euroopan liikkuvuuden ja avoimuuden symboli. Viime aikoina, maahanmuuttokriisin seurauksena, ajatus avoimista rajoista on asetettu kyseenalaiseksi ympäri Eurooppaa. Tornio-Haaparanta -raja elää toista kertaa historiaansa Euroopan neulansilmänä. Sata vuotta sitten, 1915 - 1918 välisenä aikana rajan yli kulki 60 000 sotavankia. Nyt Tornioon on tullut reilusti yli 20 000 turvapaikanhakijaa - ei idästä, vaan laajalti Lähi-idästä. Jännitteet paikallisväestön ja turvapaikanhakijoiden kesken ovat lisääntyneet.
Idea yhteisestä Agorasta, kokoontumispaikasta, jossa käsitellään maahanmuuttoa nuorison, molempien kaupunkien päättäjien sekä kuntalaisten kesken yleisesti, syntyi väitetyn maahanmuuttokriisin johdosta. Näistä globaaleista muutoksista on hyvä keskustella julkisuudessa niin, että jokainen voi halutessaan tulla esille omine perusteltuine mielipiteineen.  Nyt on aika ja paikka avoimelle keskustelulle ongelmista ja niiden ratkaisuista maahanmuutto- ja turvapaikanhakija -asioissa alueellamme. Vihapuheeseen ja kauhisteluun asiassa liittyy myös kysymys siitä, haluammeko edelleen säilyttää sukupolvien työllä saavutetun avoimen rajan Tornio-Haaparannassa vai emme.