Koronatiedotus

Koronatiedotus Lappian opiskelijoille

 

Kokoamme tälle sivulle ohjeistuksia koronapandemiasta johtuvaan poikkeustilaan liittyen.

 

Koronaturvallisuuskysely.jpg 

 
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on pyytänyt välittämään alla olevaa viestiä ammatillisen koulutuksen henkilöstölle ja opiskelijoille.

 
"Toivottavasti syyskesä on lähtenyt ammatillisessa koulutuksessa mukavasti käyntiin. Korona häiritsee meidän kaikkien arkea ja pandemian torjunta vaatii yhteisiä ponnisteluja onnistuakseen vaikuttavalla tavalla.

Ensi viikolla lanseerataan koronavilkku-mobiiliappi, joka on tarkoitettu altistumistilanteiden havaitsemiseen.

Tällä hetkellä on tiedossa, että uudet tautitapaukset ilmaantuvat kevättä selvästi enemmän nuorten aikuisten keskuudessa. Riskikäyttäytyminen on yleistynyt ja ehkä jonkinlainen kyynistyminen, väsymys ja hälläväliä-asenne on vallannut alaa ko. kohderyhmän piirissä.

Applikaation tavoitteena saada nimenomaan nuoret ja nuoret aikuiset, jotka liikkuvat, kohtaavat ja kokoontuvat aktiivisesti, aktiivisiksi Koronavilkun käyttäjiksi.

THL:n toiveena on, että tieto applikaatiosta levitetään laajasti oppilaitoskentällä ja mahdollisimman moni kansalainen lataa sen puhelimeensa. Applikaation infosivu avautuu maanantaina 31.8. osoitteessa www.koronavilkku.fi.
 
Markku Tervahauta, THL"

 

Päivitetty koronatiedote 14.8. 

 

Etätyösuosituksesta Länsi-Pohjan alueelle
Suomen hallitus ja THL kertoivat 13.8. etätyösuosituksesta. Lappian ratkaisu:
Opetus: Lappiassa kädentaitojen harjoittelu on tärkeää kevään pitkän etäopetusjakson jälkeen ja sen onnistumiseksi Lappiassa on tehty järjestelyjä.

Etäopetuksen ratkaisuja tehdään aloilla itsenäisesti yhteiset linjaukset huomioiden.
Lähiopetuksessa jokainen huolehtii itse terveenä kouluun tulemisesta, hyvästä käsihygieniasta, oikeasta yskimisestä ja turvavälien noudattamisesta.

Toistaiseksi opiskelijat opiskelevat normaalisti työjärjestyksen mukaan.
Turvavälien varmistamiseksi opetuksen toteuttamista on tarpeen suunnitella lisää. Tiedotteen seuraavassa kohdassa lisää.

Opetuksen järjestelyjen suunnittelu tehokkaasti käyntiin
Turvavälit ovat oleellinen ohjaava reunaehto. Parhaat toteutukset erilaisiin tilanteisiin syntyvät alojen omalla suunnittelulla. Lappiassa on tehty erittäin laadukkaasti erilaisia toteutuksia viime keväänä ja tänä syksynä.

Aloilla suunnitellaan opetusta rohkeasti ja luovasti erilaisia oppimisympäristöjä hyödyntäen (esim. verkko, ulkotilat, muut tilat, opetuksen striimaus osalle opiskelijoista, työelämässä oppimisen lisäys jne.) ja erilaisia malleja kokeillen.

Pyritään järjestämään opetus siten, että ryhmät pysyvät samoina koulupäivän ajan ja ryhmä liikkuu vain välttämättömissä tiloissa päivän aikana.

Kädentaitojen varmistaminen on tärkeä ohjaava linjaus.
Poissaolevan opiskelijan opintojen jatkumisen varmistaminen tärkeää.

Kevään kokemusten hyödyntäminen ja edelleen kehittäminen sekä hyvien käytäntöjen jakaminen alojen kesken tukee ratkaisujen löytämistä.

Opiskelijoiden hyvä ja tiivis tiedottaminen opetuksen toteutuksista ja etätyöntekemisen tavoitteista ja tehtävistä on tärkeää.

Maskisuosituksesta Länsi-Pohjan alueelle
Suomen hallitus ja THL kertoivat 13.8. maskisuosituksesta. Lappian ratkaisu:

Ensisijaista on, että kouluun ja työhön ei tulla sairaana.Lappiassa voit halutessasi käyttää kasvomaskia.Kasvomaskit hankitaan pääsääntöisesti itse, seuraavin poikkeuksin:Lappian autoissa käytetään kasvomaskia, kun autossa ei voida pitää riittävää turvaväliä, tähän käyttöön kasvomaskit saa Lappialta.Lappialla on varattu rajallinen määrä kasvomaskeja, jos opiskelija tai opettaja kokee sen tarpeelliseksi.Ohjataan kuntien maskien jakelun piiriin tarvittaessa.Kasvomaskeja käytetään THL:n suosituksen mukaan tilanteissa, joissa ei voida pitää turvavälejä.Kasvomaskeja on käytettävä THL:n suosituksen mukaisesti:
Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
Varaa käyttöösi niin monta maskia, kuin päivän aikana tarvitset.Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.Älä pue käytettyä maskia uudelleen. Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan. Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma. Kertakäyttöiset maskit on käytön jälkeen laitettava asianmukaisesti roskakoriin.Lappian kasvomaskeja edellä kuvattuihin opetuksen tarkoituksiin saa osaamispalveluiden esimiehiltä.

https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja


Lappia suosittelee testausta
Koronatesti on Lappian suositus kaikissa flunssatapauksissa. Testi suoritetaan julkisten palveluiden toimesta. Testaaminen mahdollistaa tautitapausten rajaamisen ja jäljittämisen sekä antaa mielenrauhaa testatulle.


Opiskelijaa EI ohjata flunssassa terveydenhoitajan vastaanotolle
Koronatilanteesta johtuen terveydenhoitajan vastaanotolle ei saa mennä, mikäli opiskelijalla on flunssaa, kuumetta tai vatsataudin oireita. Opiskelija ohjataan kotiin. Sairastumisesta opiskelijan on ilmoitettava opettajalle. Opiskelija ohjataan ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen tai koronapuhelimeen tarvittaessa.


Sairastaminen lähipiirissä, miten toimitaan?
Kun lähipiirissä on flunssa, josta ei tiedetä onko kyseessä korona vai ei: Henkilö tulee töihin/kouluun normaalisti, jos hän on itse terve. Jos hänellä on flunssaoireita kouluun/töihin ei saa tulla. Huomioitava on, että mikäli lähipiirin flunssainen on tullut ulkomailta riskialttiista maasta, arvioidaan tilanne erikseen.

Kun lähipiirissä on todettu korona ja henkilö on altistunut, ei kouluun/töihin saa tulla kahteen viikkoon, vaikka henkilön oma testitulos olisi negatiivinen. Henkilö lienee asetettu karanteeniin jo viranomaisten toimesta tällaisessa tilanteessa. Poissaolevalle opiskelijalle/työntekijälle tehdään ensisijaisesti etäjärjestelyjä, ellei kyseessä ole sairausloma, jolloin opiskeluun/työhön ei pysty.


Ruotsi –näkökulmasta
Lappian linjauksen mukaan työ- ja opiskelumatka Suomen ja Ruotsin raja-alueella (työssäkäyntialue) on sallittua. Tarpeetonta rajanylitystä on syytä välttää.
 
 
Jokaisen on itsenäisesti noudatettava seuraavia ohjeita.

Kouluun ei saa tulla sairaana (ei lievissäkään oireissa) tai koronavirukselle altistuneena.Jos sairastut päivän aikana, niin kotiin on lähdettävä välittömästi.Ilmoita sairaudesta omaohjaajalle heti.Tee flunssa-/koronaoireissa oirearvio ja hakeudu korona –testiin julkisiin palveluihin (yhteystiedot alla). Flunssaisena ei saa mennä Lappian terveydenhoitajan vastaanotolle, vaan hakeudutaan tämän viestin lopussa mainittujen terveydenhuollon palveluiden piiriin.Pese kätesi usein ja huolellisesti mm. kun saavut koululle, ennen kuin syöt ja wc-käynnin jälkeen.Pidä vähintään metrin etäisyys muihin ihmisiin.Ei kätellä, eikä halata.Muista oikea yskiminen ja aivastaminen kainaloon tai kertakäyttönenäliinaan.Voit halutessasi käyttää suu-nenäsuojusta.Muista hygienia käyttäessäsi yhteisiä laitteita tai työkaluja.Noudata opettajan antamia muita ohjeita.Työelämässä oppimisessa toimitaan työpaikan ohjeiden mukaan.Ota huolesi puheeksi, ratkotaan niitä yhdessä.
 
Lappian opettajia on ohjeistettu käymään keskustelu opiskelijaryhmän kanssa koulupäivän alussa parin viikon ajan ja tarvittaessa pidempään seuraavista asioista:
Varmistetaan tieto ja ymmärrys ohjeista ja lisätään turvallisuutta.Kartoitetaan terveydentila opiskelijoissa ja muistutetaan, ettei sairaana tulla kouluun.Muistutetaan hygieniasta ja turvaväleistä ja jokaisen omasta vastuusta huolehtia näistä (ohjeet edellä).Muistutetaan, että sairastumisesta on ilmoitettava heti omaohjaajalle.

 Yhteystietoja
Oirearvio osoitteessa omaolo.fiMehiläinen-Länsipohjan Koronavirus neuvontanumero on: 040 825 1072 (24h)Muonion päivystävän sairaanhoitajan numero on: 040 703 1147Terveystalon koronaneuvonta: ​​​​​​​030 63 39669* (ma-su 8-20)Lataa Terveystalon oma terveys –sovellus puhelimeen ja käytä ensisijaisesti chat –palveluaAjantasaista virallista tietoa: www.thl.fi ja valtakunnallisesta neuvontanumerossa 0295 535 535 (arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15). Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on nyt mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163.


Pysytään terveinä!