Elintarvikealan opettajien syyspäivät Torniossa

Osallistujat pääsivät itse opiskelemaan suklaan ja jäätelön valmistuksen salaisuuksia Kristiina Pääkön ja Sirpa Heinonen-Koskelan ohjauksessa. 

​Ammatillisen koulutuksen elintarvikealan opettajia kokoontui 18. – 19.9.2020 Ammattiopisto Lappiaan syyspäiville, joiden ohjelman olivat suunnitelleet Lappian elintarvikealan opettaja Sirpa Heinonen-Koskela ja lehtori Kristiina Pääkkö. Tornioon saapui osallistujia eri puolilta Suomea, mm. Keudasta, Winnovasta, Tredusta, Gradiasta, Stadin ammattiopistosta ja Redusta. Etäyhteyden kautta tilaisuudessa oli mukana lähes 30 osallistujaa. 

- Vietimme kaksi päivää tutustuen uuteen opetussuunnitelmaan, herkkujen tekoon ja Länsi-Lapin elintarvikealan yrityksiin. Tapaamisemme on osa Elintarvikealan opettajien jaoston toimintaa. Jaosto on ammatillisten opettajien yhteistyöfoorumi, jonka puitteissa järjestetään vuorovuosin tapahtuma kotimaassa ja ulkomailla. Tällä kertaa me lappilaiset kutsuimme kollegat Tornioon ja Tervolaan, kertoo Sirpa Heinonen-Koskela.

Jaoston jäseniä on mukana opetussuunnitelmien uudistustyössä, alan kehittämisryhmissä, Taitaja- ja Skills-valmennustehtävissä, oppikirjojen ja -materiaalien laatimistyössä sekä OPH:n elintarvikealan työelämätoimikunnassa.

- Jaosto on elintarvikealan opettajien vaikutuskanava, jonka kautta teemme aloitteita ja annamme lausuntoja alan koulutuksen kehittämiseen liittyviin uudistuksiin sekä erilaisiin edunvalvontaan liittyviin asioihin, kertoo Kristiina Pääkkö jaoston toiminnasta.

Elintarvikealan jaosto on alan opettajille tärkeä kontaktiverkosto, jossa kehitetään elintarvikealan koulutusta ja opetusta. 

Syyspäivät aloitettiin keskustelemalla opetussuunnitelman perusteista teams-palaverissa. Keskustelun alustajana toimi Torniossa syyspäiviin osallistunut Marjo Huuskonen Gradiasta. Opetushallituksen Markku Kokkonen kävi etäesityksessään läpi opetussuunnitelman haasteita uusissa tutkinnon perusteissa. Päivien aikana keskusteltiin koulujen eri opetusmenetelmistä sekä vaihdettiin hyviä ideoita ja käytänteitä. 

Lappia ravintola Kisällin herkullisen lounaan jälkeen osallistujat pääsivät itse opiskelemaan suklaan ja jäätelön valmistuksen salaisuuksia Kristiina Pääkön ja Sirpa Heinonen-Koskelan ohjauksessa.

Elintarvikeala_syyspäivät_uutistekstikuva.jpgCatec Oy:n Christian Aspfors ja Pia Orava esittelivät osallistujille jäätelökoneen käyttöä ja toimintaa.

Perjantaina tutustuttiin myös paikallisten Lappian elintarvikealan yhteistyöyritysten, Tornion Panimon ja Aromtech Oy:n toimintaan.

Syyspäivien osallistujat vierailivat Lappian maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskukseen Lappian Louen toimipisteessä, jossa toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi esitteli osaamiskeskuksen toimintoja ja yhteistyötahoja. 

Louen toimipaikassa tutustuttiin Arctic Ice Cream Factoryn ja Meän Liha Oy:n toimintaa. Yritykset toimivat Louen kampuksella. Suurta ihastusta herätti koulun ja yritysten läheinen yhteistyö, jotatoteutetaan koulun tiloissa. 

- Teemme paljon yhteistyötä Louen toimipaikan kanssa. Alueen koivikossa on kasvamassa pakurikääpää elintarvikealan käyttöön. Lisäksi puutarha-alalla kasvatetaan villiyrttejä, joita käytetään muun muassa siirappien, jäätelöiden, makeisten, juomien maustamiseen. Elintarvikealan opiskelijat käyttävät kasvatettuja ja kerättyjä luonnontuotteita elintarvikkeiden valmistuksessa. Meän Lihan tuotantotiloissa opiskelijat ovat opiskelleet mm.  makkaroiden valmistusta. Meän lihan yrittäjät ovat mahdollistaneet sen, että opiskelijat saavat tuntumaa pienen lihajalostusyrityksen toimintaan, kertoo Sirpa Heinonen-Koskela.

Vauhdikkaat syyspäivät päätettiin tutustumiseen Kemin ympärivuotiseen LumiLinnaan.

Lisätietoja: