Liikkuva Lappia kehittää nyt työhyvinvointia ja tunnetaitoja

​Kansallista kiitosta kerännyt Liikkuva Lappia –hankekokonaisuus aloitti elokuussa jo kolmannen jatkohankkeensa.

Tällä kertaa Ammattiopisto Lappia nostaa hankkeen avulla keskiöön opiskelijoidensa tunnetaitojen ohjauksen, työhyvinvoinnin ja työpaikkaliikuntamahdollisuudet.

Ammattiin opiskeleva saattaa viettää merkittävän osan opinnoistaan aidoissa työtehtävissä yrityksissä tai muissa työyhteisöissä. Siksi Ammattiopisto Lappia haluaa tukea myös yhteistyökumppaneitaan kehittämään työhyvinvointia ja laajentamaan työpaikkaliikunnan mahdollisuuksia.

Projektipäällikkö, opettaja Pekka Tiitinen kertoo, että LL4-hankkeen tavoitteisiin on sitoutunut merkittäviä seutukunnallisia työnantajia. Kemin kaupunki, Tornion kaupunki ja Metsä Group Oy olivat mukana jo aiemmassa Liikkuva Lappia -hankkeessa, mutta koronapandemian takia työpaikkaliikunnan kehitystyö jäi keväällä kesken.

- Nyt meillä on mainio mahdollisuus jatkaa yhteistä kehittämistä, josta hyötyvät sekä opiskelijat että työnantajien muu henkilöstö, Tiitinen kiittelee.

Toisena merkittävänä teemana Liikkuva Lappia 4 –hankkeessa kulkee tunnetaitojen ohjaaminen. Hankkeen avulla lisätään Ammattiopisto Lappian ja työssäoppimispaikkojen henkilöstön tietoja ja taitoja tunnetyöskentelystä. Lisäksi opiskelijoita autetaan tunnistamaan ja käsittelemään tunteitaan esimerkiksi mobiilisovellukseen kehitettävien, ammattilaisten luomien harjoitteiden avulla.

- Opiskelu- tai työhyvinvointi on paljon enemmän kuin ravinto ja liikunta. Jo aiemmin olemme huomanneet, että apua tarvitaan nimenomaan oman tilanteen taustojen hahmottamiseen, hankkeessa työskentelevä liikunnanopettaja Aki Hentilä toteaa.

Hentilän mukaan tyypillinen nuorten hyvinvoinnin haaste ovat uniongelmat, joiden takana taas voi piillä esimerkiksi selkeytymättömiä tunteita tai tapahtumia. Näiden sanoittamista auttaa Liikkuva Lappia –hankkeissa kehitetty, Työkykypassiin sisältyvä Oman elämäsi tuunaus –prosessi. Yksilö- ja ryhmäohjauksen sekä HeiaHeia-sovellukseen räätälöityjen tehtävien avulla päästään pohtimaan syvällisestikin henkilökohtaisia hyvinvoinnin kompastuskiviä tai mahdollistajia.

Sekä tietenkin itselle sopivia ratkaisuja.

- Tässä neljännessä Liikkuva Lappia -hankkeessa on tarkoitus laajentaa entisestään tätä tunnepuolen ohjausta ja tuoda se laajemmin yhteistyökumppaneiden saataville integroimalla se Työkykypassiin, Hentilä lisää.

* Aluehallintoviraston rahoituksella toteutettu Liikkuva Lappia –hankkeiden sarja on aiemmin kehittänyt ratkaisuja muun muassa liikunnan ja hyvinvoinnin sisällyttämiseen ammatillisiin opintoihin, elämäntapaohjaukseen mobiilisovelluksen avulla sekä yhteisöllisyyden lisäämiseen oppilaitosympäristössä. Liikkuva Lappia 4 –hanke toteutetaan 1.8.2020 - 29.6.2021.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Pekka Tiitinen,
pekka.tiitinen(at)lappia.fi, puh. 040 594 7916

Liikkuva Lappia –verkkosivut: http://www.lappia.fi/opiskelijalle/liikkuva%20lappia

 

Lisätietoja: