Nurmen koeviljely ja tyrnipensaiden kasvatus aloitettiin Lappian Louen pelloilla

Lappian Louen maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksen kumppanuustoiminta laajenee.

​Nurmilajikkeiden koeviljely on pohjoisimman, 5. kasvuvyöhykkeen lajikkeiden testausta.

​Luonnonvarakeskus on vuokrannut Lappialta 7 hehtaaria peltoalaa tutkimuskäyttöön. Ensimmäiset eri nurmilajikkeiden kylvöt on aloitettu tällä viikolla. Koeistutuksissa testataan eri nurmilajikkeita ja niiden kasvua Lapissa. Aiemmin Luonnonvarakeskuksella oli tutkimuskeskus Rovaniemen Apukassa. Toiminnot siirrettiin Tervolaan vuosi sitten ja nyt tutkimusviljelyn yhteistyö on aloitettu Lappian Louen toimipisteen pelloilla. Viralliset nurmien lajikekokeet ovat lakisääteistä markkinoille tulevien uusien, pohjoisimman, 5. kasvuvyöhykkeen lajikkeiden testausta.

- Yhteistyön tarkoituksena on laajentaa Lappian Louen maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksen toimintaa muun muassa nyt aloitettavalla tutkimusyhteistyöllä arktisessa kasvintuotannossa. Hankeyhteistyötä LUKE ja Lappia ovat tehneet aiemmin muun muassa bioenergian alueella, kertovat Lappian Louen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Hannukkala.

LUKElla ja Lappialla monipuolista yhteistoimintaa eri hankkeissa


Taimistopohjoinen, Pohjois-Suomen taimistotuotannon kehittämishankkeessa ovat LUKEn ja Lappian lisäksi mukana Oulun yliopiston biodiversiteettiyksikkö sekä Oulun seudun koulutuskuntayhtymä.

Taimistopohjoinen-hankkeen tavoitteena on antaa pohjoissuomalaisille taimistoille työvälineitä yritystoiminnan laajentamiseen ja monipuolistamiseen. Hankkeessa edistetään luonnonkasvien ja vaateliailla kasvupaikoilla menestyvien koristekasvien tuotantoa. Pohjoissuomalaisten viljelijöiden, vihersuunnittelijoiden ja viherrakentajien yhteistyö tiivistyy.

Maatilat biokaasun tuottajina –hanke on ollut Lappian Louen toimipisteen kärkihanke, jonka tavoitteena on tutkia maatilojen energiaresursseja ja edistää maatilojen biokaasutuotantoa.

Aromtech aloittaa tyrniviljelyn Lappian Louen peltoalueellaTorniossa toimiva Aromtech Oy valmistaa korkealaatuisia marjapohjaisia öljytuotteita. Yrityksen tärkein tuoteryhmä ovat ravintolisät, joita valmistetaan tyrnistä. Lisäksi yritys valmistaa kasvipohjaisia öljyjä elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudelle. Aromtech hankkii raaka-aineet sopimusviljelijöiltä ja aloittaa lisäksi nyt oman tyrniviljelyn Louella.

- Aromtech on vuokrannut Lappialta 2 hehtaarin peltoalan, jolle istutetaan 3600 – 4000 tyrnipensasta. Istutukset käynnistyivät 19.6.2019 ja ne valmistuvat tällä viikolla, kertoo Aromtechin ostopäällikkö Kari Pihlajamaa.

Istutusta on ollut tekemässä Aromtechin työntekijöitä sekä Lappian puutarha-alan opiskelijoita ja Louen kesätyöntekijöitä puutarha-alan opettaja Osmo Häkkinen johdolla.

Aromtech uutiskuva.jpg

 Tyrnitaimille on tihkukastelujärjestelmä muovin alla.

Lisätietoja:
Saariniemi Jarmo