Rassauspajasta vauhtia nuorille

Muoniossa rakennetaan uudenlaista yhteistyötä nuorisotoimijoiden välille.

​Joka toinen keskiviikkoilta Lappian Muonion toimipaikan autohallissa opiskelijat pääsevät omien koneidensa kimppuun. (kuva Pekka Pääkkönen)

​Kello lyö neljä ja Ammattiopisto Lappian autohallin ovi aukeaa täsmälleen samaan aikaan. Koulupäivä on jo ohi, mutta haalariasuisia nuoria miehiä saapastelee sisään selvästi innoissaan.
Alkamassa on Rassauspaja, jota vetää autoalan opettaja Jaakko Sorvoja. Joka toinen keskiviikkoilta hallissa tuoksuu kahvi, kun Lappian opiskelijat pääsevät omien koneidensa kimppuun. Tähän toimintaan opiskelijoita ei tarvitse erikseen houkutella.

- Autoalan opiskelijat saavat täällä työstää itselleen mieleisiä projekteja siten, että se hyödyttää tarvittaessa myös opintoja. Mukaan voi tulla, vaikka ei opiskelisikaan juuri tätä alaa, Sorvoja kertoo.

Poikkeukselliseksi Rassauspajan tekee se, että siihen voivat osallistua myös paikallisen nuorten työpajan nuoret yhdessä työpajan valmentajan tai etsivän nuorisotyön edustajan kanssa. Kynnys tutustua alan opintoihin on siis laskettu mahdollisimman alas.

Yhtälö tuntuu toimivan. Hyvien kokemusten pohjalta Ammattiopisto Lappia, etsivä nuorisotyö ja Muonion nuorten työpaja suunnittelevat ensi vuodelle toimintamallia, johon kuuluu muun muassa työpajan ja oppilaitoksen tutustumispäivä, yhteisiä tietoiskuja nuorille sekä henkilöstön koulutusta.

Tukea kehittämiseen saadaan Työpajat ja kansanopistot osaksi ammatillista oppimisympäristöä (ESR) –hankkeesta.

- Pienille toimijoille hankkeet ovat tärkeä lisäapu. Hienointa on, että hankkeen kautta olemme nähneet uusia mahdollisuuksia keskinäisessä toiminnassamme, Ammattiopisto Lappian Muonion toimipaikkapäällikkö Veli-Pekka Kurki toteaa.

Samaa mieltä on Muonion nuorten työpajan esimies, yksilövalmentaja Annika Muotka.

Hankkeen kautta Muonion työpajalle tehty oppimisympäristön tunnistamisraportti helpottaa yhteistyötä entisestään, sillä nyt työpaja ja ammattiopisto puhuvat nuorten osaamisesta samalla kielellä.

- Yhteistyön aihiot olivat koko ajan olemassa, mutta hankkeen myötä tekemisen tavoite ja sisältö täsmentyivät. Tästä on helppo jatkaa itse eteenpäin, Muotka kiittää.

Sillä välin, kun esimiehet puhuvat synergiasta ja resurssien jakamisesta, Rassauspajalla keskitytään olennaiseen. Jonkin aikaa hallissa pohditaan, mistä erään tietyn automerkin sulakepaikka löytyy. Ongelma ratkeaa yhteistyöllä.

- Mutta ei sun aika kuitenkaan riitä siihen, ellet halua kävellä kotiin. Ota joku pienempi projekti tälle illalle, Sorvoja vinkkaa kokeneen automiehen varmuudella.

 

Lappia_rgb.jpg pto-logo.jpg   Keminmaa.vaakuna_pieni.jpg

ELY_LA01_Logo___FI_B3___RGB 2019.jpg      VipuvoimaaEU_2014_2020.jpg             EU_ESR_FI_vertical_20mm.jpg

 

 

 

Lisätietoja:
Kallio Annemari