AutoKoulu-hanke tuottaa testausosaamista autoalan koulutukseen

Hankkeessa luodaan digitaaliset oppimisympäristöt, joissa opiskelijat voivat suorittaa kursseja eri oppilaitosten tarjonnasta.

​Hannu Ohenoja on laatinut standardit ajo-opetukseen, jossa ajonäyttönä suoritetaan pujottelu, jarrutus/väistö sekä yli- ja aliohjautuvuus kaareajossa. Standardeiksi on määritelty mm. ajonopeudet, esteiden välit ja jarrutusmatkat.

​Ammattiopisto Lappia on mukana Ajoneuvon testausosaajan ja tarkastajan oppimisympäristö (AutoKoulu) –hankkeessa yhteistyössä Oulun yliopiston, Oulun ja Lapin ammattikorkeakoulujen kanssa. Hankkeessa kehitetään oppilaitosten yhteistyönä ajoneuvotestaajan ja –tarkastajan (katsastaja) koulutussisältöjä ja pilotoidaan koulutuksia käytännössä. Hankkeen tavoitteena on hyödyntää verkko-oppimisympäristöjä, joihin luodaan digitaaliset oppimisympäristöt, joissa opiskelijat voivat suorittaa kursseja eri oppilaitosten tarjonnasta.

Oppilaitoksissa valittiin käyttöön oppilaitoksessa jo käytössä oleva tai hankkeen toimintaan sopiva verkkoalusta. Oulun ammattikorkeakoululla on käytössä Moodle-oppimisalusta, joka soveltuu hyvin hankkeen katsastajakoulutuksen alustaksi. Ammattiopisto Lappian testausosaajien koulutuksessa päädyttiin Wordpressin ja Sensei Plug in:n hyödyntämiseen. Nämä mahdollistavat kirjautumisen ja opintojen suorittamisen ilman oppilaitosten tietojärjestelmien tunnuksia. Autotestausalan koulutusta järjestetään sekä Oulun yliopistossa, Lappiassa ja Lapin amk:ssa ja kohderyhmänä ovat autotestausalasta kiinnostuneet koko Suomessa.

Lappian kouluttaja, projektikoordinaattori Hannu Ohenoja korostaa, että hankkeen oppimisympäristöt on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Suomen autotestausalan yritysten kanssa ja niiden tarpeista lähtien.

- Tavoitteena on, että autotestausalan yritykset saavat toimivat oppimisympäristöt henkilöstön kouluttamiseen. Ammattiopisto Lappian autoalan opetussuunnitelman sisältöä voidaan laajentaa testausosaamisella sekä kehittää uusia koulutustuotteita.

Tällä hetkellä on käynnissä testausosaajan verkko-oppimisympäristön pilotointi. Yli sadalla alasta kiinnostuneelle henkilölle on annettu tunnukset.

- Käyttäjät antavat palautteita oppimisympäristön käytöstä ja sisällöstä. Palautteiden pohjalta oppimisympäristöä ja koulutussisältöä kehitetään edelleen, sanoo Hannu Ohenoja.

AutoKoulu-hanke on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama ja alueellisesti hankkeen rahoitusta koordinoi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 490 000 euroa, josta Lappian osuus on 80 000 euroa. Hanke on käynnistynyt vuonna 2017 ja päättyy 30.9.2019.

 

Autokoulu logopalkki.jpg 

EU_ESR_FI_vertical_20mm.jpg            VipuvoimaaEU_2014_2020.jpg    ELY_LA01_Logo___FI_B3___RGB 2019.jpg


 

Lisätietoja:
Ohenoja Hannu