Ammatillisen koulutuksen Kanada-verkosto toimii aktiivisesti

Kanada-verkoston yhteistyöseminaari Turussa 9.11.2017

​Frans Prykäri on Lappian ensimmäinen autoalan opiskelija, joka suorittaa kv-jakson Kanadassa.

​Turun ammatti-instituutti sai kunnian järjestää ensimmäisen Kanada-verkoston yhteistyöseminaarin 9.1.2017. Verkostohankkeen päätoteuttaja on Kainuun maakunta –kuntayhtymä/Kainuun ammattiopisto. Osatoteuttajina hankkeessa ovat mukana koulutuskuntayhtymä Lappia, ammattiopisto Luovi, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia sekä Satakunnan koulutuskuntayhtymä Sataedu.

Turun seminaariin osallistuivat myös yhteistyöoppilaitosten edustajat, verkostokumppanit Kanadasta. Verkoston seminaariin toi tervehdyksen Kanadan Suomen suurlähetystön edustaja John Kaye. Kanada täyttää tänä vuonna 150 vuotta ja juhlavuosi näkyy myös suurlähetystössä Suomessa.

Seminaaripäivän puheenjohtajana toimi opetusneuvos Mika Saarinen Opetushallituksesta. Opetusneuvos Hanna Autere käsitteli seminaaripuheessaan kansainvälisten verkostojen toimintaa ja roolia kansallisen ammatillisen koulutuksen kehittämisessä. Kansainvälisten verkostojen rahoituksesta Suomessa vastaa Opetushallitus. Autere ja Saarinen antoivat hyvää palautetta Kanada-verkoston aktiivisesta toiminnasta suomalaisten ja kanadalaisten ammatillisten oppilaitosten väillä. Näitä ovat mm. opiskelijoiden ja opettajien kv-kokemukset, verkostossa jaetut hyvät käytänteet ja toimintatavat.

Seminaariin osallistui sekä Kanadassa olleita että sinne lähteviä opiskelijoita ja opettajia


Turun seminaariin osallistui Lappian autoalan opiskelija Frans Prykäri. Hän on Lappian ensimmäinen autoalan opiskelija, joka osallistuu kv-vaihtoon. Frans tapasi Winnipegin Red River Collegen edustajat Turussa ja matkasi suoraan seminaarista Kanadaan neljän viikon kv-jaksolle, 13.11. – 8.12.2017. Autoalan kouluttaja Hannu Ohenoja ja lehtori Tarmo Niska ovat toteuttaneet opiskelijan lähivalmennuksen omassa oppilaitoksessa ennen kv-jaksolle lähtemistä. Winnipegiin lähti autoalan opiskelija myös Kajaanin ammattiopistosta, Turun ammatti-instituutista sekä Jyväskylän ja Luovin ammattiopistoista.

Autoalan opiskelijat ovat töissä oppilaitoksessa ja heille on määritelty tavoitteiksi mm. saada uusia taitoja ja vertaisoppimista kanadalaisen ja suomalaisen autoalan koulutuksen välillä. He saavat mahdollisuuden opiskella kulttuuria ja parantaa kielitaitoa.

Lappian kv-koordinaattori Marja-Liisa Tyystälä korostaa, että kv-jakso ei ole lomamatka.
- Kv-jaksoille osallistuvat opiskelijat ovat motivoituneita ja sitoutuneita heille asetettuihin tavoitteisiin. Heille asetettujen oppimistavoitteiden toteutuminen arvioidaan, tunnistetaan ja tunnustetaan. Arviointeja hyödynnetään myös verkoston kehittämistyössä.

Marja-Liisa Tyystälä kertoo, että Kanada-verkostossa haetaan kokoa ajan uusia yhteistyökontakteja. Nyt toteutuvan autoalan vaihdon lisäksi tähän mennessä Lappiasta on Kanada-verkoston yhteistyöoppilaitoksissa suorittanut kv-jakson kokki-, parturi/kampaaja-, merkonomi ja hierojaopiskelijoita. Haemme verkostossa koko ajan uusia oppilaitos kontakteja uusille aloille, mikä tarjoaa mahdollisuuden entistä suuremmalle joukolle opiskelijoita ja asiantuntijoita suunnata kansainvälisyyspolulle.

 

verkoston logopalkki.jpg


Lisätietoja:
Tyystälä Marja-Liisa