Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA)

Koulutustyyppi

Valmentava koulutus (VALMA)

Koulutus alkaa

Nonstop

Paikkakunta

Tornio

Kuvaus

Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun päättäneille, ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville henkilöille. Koulutus soveltuu myös muille ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville, esimerkiksi työttömille työnhakijoille, vanhentuneen tai puutteellisen ammattitaidon omaaville, erityistä tukea tarvitseville sekä maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

Koulutus vahvistaa valmiuksiasi suorittaa ammatillinen perustutkinto tai sellainen ammattitutkinto, joka tuottaa sinulle tarvittavaa osaamista. Koulutuksen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tarkennetaan, mitä opintoja suoritat ja miten. Koulutuksen kaikki osat ovat valinnaisia ja niissä on liikkumavaraa, jotta koulutus vastaisi sinun tarpeisiisi. Koulutuksessa on mahdollisuus valmentautua työpaikalla järjestettävään koulutukseen yksilöllisten valintojen avulla. Oppisopimuskoulutukseen siirtyminen edellyttää sopivan oppisopimustyöpaikan löytymistä.

Koulutus kestää vuoden ja sen laajuus on 60 osaamispistettä. Valmentavasta koulutuksesta voit missä tahansa vaiheessa siirtyä suorittamaan ammatillista tutkintokoulutusta, kun olet saavuttanut riittävät valmiudet ja oppilaitoksella on tarjota sinulle opiskelupaikka. Kun suoritat vähintään 30 osaamispisteen laajuisen kokonaisuuden valmentavasta koulutuksesta, saat 6 lisäpistettä, kun haet yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen.

Koulutus on kasvun, suunnittelun ja vaihtoehtojen punnitseminen aikaa. Koulutuksessa voit kehittää opiskelu- ja elämäntaitojasi, tutustua eri aloihin ja miettiä mikä sinulle sopisi, tutustua työelämään työpaikkavierailujen ja työpajatoiminnan kautta, tutustua erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin.

Opinnot suoritetaan päiväopiskeluna. Koulutus on maksutonta. Opiskelu täyttää opintotuen edellytykset, mikäli olet muutoin oikeutettu saamaan opintotukea.

Kaikille hakijoille pidetään valintahaastattelu 27.7.2020. Saat kutsun haastatteluun kirjeitse ja tekstiviestillä.
Ota mukaan haastatteluun koulu- ja työtodistukset. Maahanmuuttaja, ota haastatteluun mukaasi todistus kielitaidon tasosta.


Toteuttamissuunnitelma

Hakuaika

Yhteishaku 19.5.-21.7.2020 sekä jatkuva haku

Hakeutuminen

Lisätietoja

Osaamisalavastaava Susanna Malin, puh. 050 310 9522, susanna.malin(at)lappia.fi
Erityisopettaja Sinikka Kulmuni, puh. 050 461 1237, sinikka.kulmuni(at)lappia.fi

Toteuttaja

Ammattiopisto Lappia